Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Adam Cwejman: Ring inte Ulf Bjereld varje gång

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vilken journalist ringer till en styrelsemedlem i ett krisande företag för att få en oberoende expertkommentar om företagets katastrofala kvartalsrapport? Troligtvis ingen. Det är knappast så att styrelsemedlemmen är i rätt position att ge en opartisk lägesanalys.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Däremot verkar det gå alldeles utmärkt att ringa en högt placerad politiker för den som vill ha en oberoende expertkommentar om det berörda partiet. Detta är Ulf Bjereld det eviga exemplet på.

Statsvetarprofessorn, som dessutom är ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet samt ledamot i partiets verkställande utskott, får ständigt uttala sig om regeringens låga opinionsstöd, senast i en artikel i SvD (17/12). Bjerelds position i ett av de tyngsta politiska organen i partiet nämndes givetvis inte.

Mätningen som Bjereld ombads kommentera i SvD uppvisade den lägsta siffran för S sedan Håkan Juholt avgång – 24,7 procent. Ett tapp på åtta procent sedan valet 2014. Tillsammans med Miljöpartiets 5,3 procent skrapar regeringen inte ihop mer än 30 procent av väljarkårens stöd. Ett katastrofalt underbetyg för den sittande regeringen.

Men detta blev inte artikelns huvudvinkel. I stället framhölls, tack vare ett citat av Bjereld att ”Moderaternas passivitet” är ”lika anmärkningsvärd”. Ett rekordlågt stöd för de båda regeringspartierna är helt plötsligt ett underbetyg för Moderaterna, ett parti som i mätningen får en procent mindre än 2014 års valresultat.

I Sverige finns omkring trettio partiforskare som ägnar sin tid åt att studera partierna och deras utveckling. Enbart en av dessa sitter i det socialdemokratiska partiets verkställande utskott. Ändå är det allt som oftast just denna statsvetare som ständigt får kommentera regeringens låga opinionsstöd. Det är inget smickrande sammanträffande för de ansvariga journalisterna.