Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Abraham Staifo: Sverigebilden är i gungning

Vapenexporten förblir opåverkad av Saudihärvan. Men den svenska självbilden är för alltid förändrad, skriver GP:s Abraham Staifo.

Vapen dödar. Även de som tillverkas och säljs av Sverige. Och Sverige tjänar pengar på vapen. Tre meningar och en innebörd som den vanlige medborgaren inte velat läsa högt. Och skyddats från med hemligstämplar och sekretess. Åtminstone gäller det min generation. Sjuttiotalisterna, som invaggats i tron att Sverige står över internationella konflikter. Vi som växt upp med neutraliteten och internationalismen som norm. Det trygga och goda Sverige, skyddat från världens ondska. Den bilden är satt i gungning. Förmodligen var den rent av bara en hägring.

Den svenska efterkrigssjälvbilden som världssamvete fulländades av den socialdemokratiska ledningen, inte minst Olof Palme med sin engagerade retorik, i skarven 1960-70-tal. Rollen som brobyggare med aktiv utrikespolitik var i själva verket en konsekvens av politisk realism snarare än idealism. Det har dock inte hindrat bilden från att etablera sig både i det svenska medvetandet och ute i världen. En roll inte alldeles enkel att leva upp till, har det visat sig, och nu definitivt punkterad av Saudihärvan. Åtminstone på hemmaplan.

Saudiaffärens härjningar på det politiska etablissemanget, från höger till vänster har lämnat variga sår i retoriken. Det krumbuktas om försvårande av vapenförsäljning till diktaturer, terminologier dissekeras och (nästan) alla partier sitter lite skamsna och trycker i något hörn; vill få KU-förhören avklarade för att kunna sälja vidare, och hoppas att det inte blir någon mer uppståndelse.

Vapenexporten förblir opåverkad av Saudihärvan, till det saknas den politiska viljan från den stora majoriteten i riksdagen. Det är den sannolika utgången. Men den svenska självbilden är för alltid förändrad.

Lite naknare, i uppståndelsens kölvatten famlar folksjälen efter en ny identitet. Sverige är i praktiken inte alliansfritt (vad det nu skulle betyda post kalla kriget), Vi tjänar gärna pengar på att sälja vapen, också till diktaturer och vi talar numera öppet om det. Medlem av EU, deltar i internationella militära operationer, Natovän och således utan en neutralitet att gömma sig bakom.

Det har skett en gradvis förskjutning av den svenska identiteten under en längre tid. Men saudiaffären blev, för att citera den avgångne Tolgfors, droppen som urholkade stenen. I andra länder hade affären inte varit lika explosiv, om uttrycket tillåts. Här blev det en frontalkollision med självbilden och därför givet med en hetsig debatt. Det är inte alldeles enkelt att förändras. Det gör som bekant ont när knoppar brister.

Mest läst