Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

90-årige Göte klarade 88 kilo

Landslagsstjärnorna slutade träna och samlades kring bänkpressen. Där låg 90-årige Göte Lindblad – som satte nytt världsrekord när han klarade 88 kilo.

Jublet var stort men Göte hade hoppats på mer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Platsen var Friidrottens Hus på onsdagen vid middagstid. Göte Lindblad värmde upp tillsammans med de fyra träningskompisar som han brukar köra sina tre pass i veckan med.

- Vi har sprungit mycket stafett ihop, Göte och jag. Första gången, SM i Värnamo -93, vann vi, sa Bengt Karlsson, 71.

Efter löpningen med höga knälyft tar Göte Lindblad plats i styrkehallen. När stångens vikt höjts till 88 kilo går Yannick Tregaro fram till musikmaskinen och byter till Götes favoritmusik: Puccinis opera Turandot. Tregaros adepter, svenske mästaren i tresteg Mathias Ström och stavhopparen Alhaji Jeng, tar paus. Jeng ställer sig på en bänk och filmar när Göte pressar upp de 88 kilona.

- Göte är en av mina största förebilder. Han har tränat här i hallen så länge jag varit här. Han är en glädjespridare och ger mig inspiration när det går trögt, sa Alhaji Jeng.

Därefter har Göte Lindblad två fina försök på 90 kilo men trots att han lindar om sitt krampande bakben vill det sig inte riktigt.

- Min fru, Ingrid Brita, ligger hemma och är sjuk. Det påverkar mig. Vi har varit gifta i 24 315 dagar, förklarar Göte.

Just på onsdagen fyllde han 90 år - därav rekordförsöket på denna vikt. Besvikelsen var dock inte allt för stor:

- Asch, jag tar 90 på fredag i stället.

Kämpatakter

Kämpatakterna har sin upprinnelse i en hård barndom, i Gamla Uppsala.

- Min far var statare. 1936 var det så fattigt att jag och mina fyra syskon gick på fattigauktion, till den lägst betalande bonden. Som tur var lyckades far få en ny plats, i Knutby, innan det gick igenom, så familjen hölls ihop. Men jag var liten och undernärd.

Så småningom kom han in i flottan och var i många år stationerad i Karlskrona som marinofficer. De sista yrkesåren var han dock civil; avdelningschef på Kockums i Malmö.

- Under tiden i flottan var det mest handboll för min del. Friidrott började jag med som 53-åring, mest på skoj. Men det har gått bra, och gett både SM- och VM-guld.

Vanlig hederlig husmanskost, gröt och lingon är Göte Lindblads kostråd. Äter man ordentlig mat är det fullständigt onödigt med proteinpulver, påpekar han, som själv nöjer sig med druvsocker som extra tillskott.

- Mitt råd till alla som tränar är: lyssna på kroppen men låt den inte bestämma. Tävla aldrig när du är skadad och vila ordentligt.

Stämningen är magisk i träningshallen under Götes uppladdning och de två försöken på 90 kilo. Men till slut troppar landslagsstjärnorna av, liksom huvuddelen av medieuppbådet. När bara GP är kvar lägger Göte Lindblad 50 kilo på stången, sig själv på bänken och lyfter 18 gånger:

- Ja! Det blev 900 kilo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.