Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  8 av 10 säger att de måste flytta

  När Pennygången har renoverats måste 80 procent av hyresgästerna flytta, visar en enkät.

  Det är Hyresgästföreningen som under sommaren genomfört enkäten, som har besvarats av drygt 40 procent av hyresgästerna. Fyra av fem anser sig ha små eller mycket små, möjligheter att bo kvar efter renovering. Fastighetsägaren, som är Stenafastigheter, har aviserat en hyreshöjning efter renovering på runt 60 procent.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Även Stenafastigheter gjorde förra året en beräkning på hur många som inte skulle ha råd att bo kvar. Fastighetsägaren räknade ut att omkring en tredjedel av hyresgästerna skulle tvingas flytta, med höjningar där en etta med kök skulle kosta upp till över 6 000 kronor i månaden. En fyra på 82 kvadrat skulle komma att kosta 9 700 i månaden, vilket betydde att många barnfamiljer skulle tvingas flytta.

  Redan tidigt i våras lät Stenafastigheter meddela att de ville renovera 50 år gamla Pennygången i Högsbo. Husen ansågs vara i slutet av sin livslängd och med restaurering skulle de hålla lika länge till. Kök och badrum skulle göras om, parkett på alla golv, ny ventilation och tvättmaskin och torktumlare i de större lägenheterna, vilket många betecknade som lyxrenovering.

  – Det är uppenbart att de inte gör renoveringen för oss som bor här, utan för andra, sade dåvarande hyresgästen Håkan Burden i våras.

  Efter omfattande protester bland de boende, bland annat med röda tygstycken hängande från fönstren, sköts renoveringen fram. Just nu pågår förhandlingar mellan hyresgästföreningen och Stenafastigheter om villkoren i renoveringen.

  Eftersom Stenafastigheter inte fått klartecken från samtliga berörda hyresgäster krävs ett godkännande från hyresnämnden innan renoveringen kan starta.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.