Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Image - 1

”70-talisterna är nära en hälsokollaps”

70-talisterna är på väg mot en hälsokatastrof! Det säger Tomas Danielsson, konsult i stresshantering.

Som beteendevetare med medicinsk inriktning har han sedan 1980-talet föreläst om stresshantering, ledarskap och förändringsprocesser i de flesta branscher och organisationer. Aldrig förr har han upplevt ett så uppskruvat tempo som nu.

– Vi går på för högt varvtal i hela samhället, säger han. Om vi inte gör något åt det snarast, så riskerar en hel generation att drabbas av ohälsa om några år.

Just 70-talisterna är mest illa ute, menar Tomas Danielsson.

– De är mellan 33 och 38 år, har fina examina, har hunnit få barn, lägger stor vikt vid utseende och hälsa, är ständigt uppkopplade och nåbara. Stress och aggressivitet präglar hela dagen.

– De jäktar igenom frukosten, lämnar barnen på dagis, sitter i bilkö på väg till jobbet och dunkar knytnäven i ratten, hastar in på dagens sammanträde med uppdragna axlar, ska leverera på topp hela dagen. Sedan ska de hämta barnen, köra dem till olika aktiviteter. Och ovanpå det ska de pricka av alla sociala åtaganden.

Möter dem varje vecka

Ännu syns inte 70-talisternas situation i statistiken, men Tomas Danielsson säger att han möter den på varje föreläsning eller seminarium han håller.

– Varje vecka träffar jag 37-åringar som brister i gråt bara jag frågar dem hur de mår.

När Tomas Danielsson i en grupp 70-talister ber om handuppräckning på frågorna ”Hur många slår på datorn när barnen lagt sig?” och ”Hur många går till jobbet även om ni är sjuka?” så räcker i stort sett alla upp handen, säger han.

Otillräcklighet och frustration är typiska känslor. Sju av tio på hans kurser har hälsoproblem till följd av livssituationen.

– De har bettskenor, sömnproblem, värk i kroppen, yrsel, nedstämdhet, alltsammans förstadier till stressjukdom.

Tomas Danielsson har konstruerat olika verktyg för stresshantering som han nu lär ut. Ett är ”stressagility”.


Som en träningsbana

– Det handlar om att bygga en arbetsplats på samma sätt som en träningsbana. Det ska gå fort, man ska ha kul, få handledning och hjälp om man ramlar, känna sig bekräftad och vid etappmålet våga ta rast utan att känna skuld.

Ett viktigt inslag är vad han kallar livskafé – tvingande möten där arbetskamraterna regelbundet sätter sig ner och bland annat berättar för varandra om problem, känslor av otillräcklighet och liknande.

– I dag agerar vi ensamma därför att vi är konkurrensrädda. Det är en rädsla arbetsgivare och chefer måste arbeta emot, inte uppmuntra. Rädda människor levererar, men bara kortsiktigt och till en viss gräns.


Kommer att misslyckas

Tomas Danielsson menar att arbetsgivare som omorganiserar och effektiviserar, men inte frågar hur medarbetarna mår, kommer att misslyckas.

– Ett exempel är kontorslandskap. Jag har sett många ställen där man ansett att det skulle effektivisera arbetet. I stället har man tagit ifrån människor koncentrationen och inbjudit till rollspel. Man går omkring och låtsas vara effektiv.

– På en sådan arbetsplats försvinner möjligheterna till de små pauser som är nödvändiga. Människan behöver två minuters total urkoppling av hjärnan varje timme, annars lär sig musklerna inte att stänga av kamp- och flykttillståndet. Det i sin tur medför värk i kroppen och sömnproblem.


Större utslagning hotar

Tomas Danielsson menar att det är bråttom om man ska förhindra en större utslagning av människor om några år.

– 80-talisterna och 90-talisterna ligger minst lika illa till när deras tid kommer, säger han, men tillägger:

– Det är inte farligt att köra hårt, ha kul och leverera, bara man är bekräftad, känner sammanhang och får hjälp att ta pauser utan att känna skuld.

Posten Meddelande AB, arbetsmiljöchef Olle Ingemarsson:

– Vi valde detta för att vi ville lyfta fram stress i ett brett perspektiv. Alla chefer, fackrepresentanter, skyddsombud och andra nyckelpersoner i samtliga regioner har fått utbildningen. Sedan har alla fått Tomas Danielssons bok ”Vad vore livet utan stress?” och vi har satt upp planscher om vad man kan göra för att förhindra stress. Vi har fått många positiva reaktioner, bland annat om idén med ”livskaféer” som ju är en form av kamratstöd. I vår ska vi utvärdera vad som hänt efter kursen.

Varbergs kommun, personalchef Christina Björned:

– Alla våra anställda erbjöds utbildningen. 3 500 kom till tio föreläsningar. Väldigt många var positiva efteråt och sa att de fått en ny insikt om att stress skapas av hela livssituationen, både privatlivet och arbetet. Vi hoppas det ska leda till bättre dialog och större förståelse för att inte alla alltid kan vara på topp. Vi ska följa upp vad detta leder till genom uppföljningar med våra 150 chefer i maj och med kontinuerliga medarbetarenkäter.

Mest läst