Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  58 000 med på invigningen

  58 000 fotbollsälskare invigde Gothia cup på Ullevi på måndagskvällen.

  Idolvinnaren från 2009, Erik Grönwall, var konferencier för invigningen på Ullevi. Turneringen växer för varje år och under måndagens invigning hade man för första gången 8 000 sittande åskådare på planen runt jättescenen – allt för att få plats med rekordsiffran 58 000 åskådare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Lagom till att invigningen drog igång med en fyrverkeriknall skingrades molnen och det blev en solig, om än kylig, sommarkväll på Ullevi.

  78 länder – från Argentina till Zambia – presenterades på innerplanen till musik från världens alla hörn. Lite extra jubel fick nyblivna Europamästaren Spanien. Sist tågade Gothia Cups ”big five” in, länderna med flest antal lag: Tyskland, 130 lag, Norge, 100, USA, 51, England, 45 och Frankrike 44. När Sverige, som representeras av 836 lag i årets Gothia Cup, marscherade in allra sist, till tonerna av Loreens Euphoria blev det allsång på Ullevi.

  Totalt deltar 1 615 lag i 2012 års Gothia Cup. Närmare 500 dansare, 10 musiker och 15 solister stod för showen, bland annat solosjöng 12-åriga Rebecka som spelar med sitt lag Eskilsminne från Helsingborg i Gothia Cup. Men den största underhållningen skapades av mixen av nationer och kulturer som alla deltagare bidrog till med dans och sång.

  Den två timmar långa festen för två miljoner kronor avslutades med VM-låten Waving flag, tillsammans med alla 78 deltagande länders flaggor dansande på scenen och de traditionella fyrverkerierna.

  Alva Westh från Västerås spelar för BK30 i flickor 15-klassen och är på Gothia Cup för andra gången.

  – Invigningen var bättre det här året än förra året. Fast fyrverkerierna var bättre i fjol, säger hon.

  Hennes lag inledde turneringen med en 10–1-seger mot Bergnäsets AIK på måndagen. Målsättningen är att slå fjolårets sextondelsfinal.

  – Men det roligaste med Gothia Cup är att få möta nya lag, från andra länder, säger Alva Westh.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.