Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

560 präster har skrivit på uppropet

560 präster har undertecknat uppropet mot att kyrkan ska välsigna homosexuella par. Runt 200 av dem tillhör Göteborgs stift.
Michael Persson är kaplan i svenska kyrkan och ansvarig för ärkebiskopens kansli. Han är bedrövad över de senaste dagarnas upprop på internet där svenska präster deklarerar att de inte vill välsigna homosexuella.
- Det är sorgligt att man går ut och demonstrerar att man tänker vägra välsigna homosexuella. Präster är i första hand själasörjare till hjälp för människor. Att välsigna människor är det finaste vi kan ge i kyrkan, säger han.
På sin privata hemsida uppmanar Yngve Kalin, präst i Hyssna församling, andra präster att ta avstånd från kyrkomötets beslut att kyrkan ska välsigna homosexuella par. Sedan den 1 november har mer än tio procent av svenska kyrkans 5000 präster skrivit under uppropet som riktar sig till beslutsfattarna för Svenska kyrkans församlingar.
- Att så många skrivit under visar på att kyrkan är i strid med sig själv. Det finns ett stort glapp mellan politikerna som bestämmer över kyrkan och oss präster och församlingsborna, säger Yngve Kalin.
Mellan 1995 och 2001 var Yngve Kalin ledamot av kyrkomötet som representant för Göteborgs stift. Han är ordförande i styrelsen och samarbetsrådet för Kyrklig samling, ett samarbetsorgan som arbetar för att Bibeln och bekännelseskrifterna ska vara det enda rättesnöret inom kyrkan.
I Prästdeklarationen, som Yngve Kalin kallar uppropet, hävdar han att beslutet om välsignelseakten går mot vad som sägs i Bibeln.
- Att välsigna homosexuella par strider mot mina prästlöften. Genom dem är jag bunden till bibeln och kyrkans bekännelser. Gud har skapat oss till man och kvinna, sexualiteten är till för denna relation, säger han.
Kyrkomötets beslutet om den nya välsignelseakten är frivilliga att följa. Lars Gårdfeldt, präst i Göteborgs stift och homosexuell, ser därför uppropet som en manifestation.
- Den präst som inte vill hålla i en välsignelseakt behöver inte heller göra det. Det är oerhört tydligt att de präster som skriver under uppropet gör detta för att visa sitt förakt för homosexuella, säger han.
Lars Gårdfeldt hoppas att Svenska kyrkan lägger ut listan på sin egen hemsida.
- Det här blir en tydlig varudeklaration för alla homosexuella om vilka präster man ska undvika. Men den som vill ha välsignelseakt behöver inte oroa sig, det finns oerhört många präster som har en demokratisk människosyn.
Runt 200 av de präster som skrivit under mot välsignelse av homosexuella par är hemmahörande i Göteborgs stift. GP har sökt stiftets biskop Carl Axel Aurelius för en kommentar men inte lyckats eftersom han är bortrest.
Mest läst