Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  50 000 saknar stabilt boende i Göteborg

  Fler söker - färre får lägenhet. 2011 års siffror är dyster läsning för den som suktar efter ett förstahandskontrakt.

  126 361 var registrerade som bostadssökande vid årsskiftet 2011/2012, en ökning med nästan 20 000 personer jämfört med ett år tidigare. 40 procent av dessa, drygt 50 000 personer, saknar ett eget boende - de bor i andra hand, i föräldrahemmet, som inneboende eller måste lämna sin studentlägenhet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men antalet utannonserade lägenheter minskade. År 2010 lades 9 200 lägenheter ut på Boplats, förra året var siffran 8 855.

  Tusentals sökande per lägenhet

  I genomsnitt sökte 829 personer varje lägenhet.

  Flest sökande per bostad fanns i de västra stadsdelarna - Majorna, Masthugget, Linnéstaden och Kungsladugård. I det sistnämnda området fanns nästan 3 400 sökande per utannonserad lägenhet.

  Många nya lägenheter

  Mats Ekblad, informatör på Boplats Göteborg, tror att det beror på att färre säger upp sina kontrakt när ekonomin är osäker.

  - Man vill sitta säkert i lågkonjunkturen, man känner att det är svårt att hitta något nytt, säger han till GP.

  - Ett positivt tecken är att det verkar vara ganska mycket nybyggnation 2012. Vi räknar med upp emot 1 500 nybyggda lägenheter, det är betydligt mer än 2011.

  De nya lägenheterna är spridda på flera områden, många finns i Kvillebäcken, Järnbrott, Lunden, Eriksberg och Gårda, enligt Mats Ekblad.

  Ser ni någon annan ljusning under 2012?

  - Det skulle vara om det blir större allmän omsättning, men det finns ingenting som talar för det, och det är svårt att säga hur konjunkturen kommer att se ut.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.