Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
953626.jpg

5 Broken Cameras

Dokumentär

Dokumentär

5 Broken Cameras

Regi: Emad Burnat & Guy Davidi (Palestina , 90 min )

HAGABION

Jimmy Carter har varit i byn Bil´in, den irländska fredpristagaren Maguire fick benet skadat av en gummikula där, fredsaktivister från många länder har gått i byns veckoliga demonstrationståg alltsedan 2005. Det var då ett säkerhetsstängsel skilde av byn från sextio procent av dess jordbruksmark. Bil´in på Västbanken har blivit en symbol för det civila motståndet mot den israeliska bosättningspolitiken. Byborna har protesterat år efter år. Israeliska soldater har stoppat demonstranterna med tårgas, kulor och nattliga raider – alltmedan de israeliska bosättningarna kryper närmare byn. Så småningom dömde Israels högsta domstol till byns fördel. Stängslet skulle flyttas – det tog fem år innan domslutet följdes. En mur har nu rests längre bort.

Men det är inte om kända fredsaktivister, som den palestinska dokumentären 5 Broken Cameras handlar. Den berättar inifrån, om människorna i Bil´in, om deras motstånd och om de som dött för rätten att leva i frihet. Den ställer indirekt frågan om de unga som växer upp i våld och förtryck kan låta bli att hata.

Emad Burnat är berättarrösten, han är filmaren och vittnet till denna obegripliga vardag. När hans fjärde son Gibriel föddes 2005 skaffade han sig, bonde tidigare, en videokamera. Fem sönderslagna kameror och tolv år senare har Emad Burnat skapat ett unikt dokument – en bildernas meningsfulla bank för det egna och för historiens minne.

Mest läst