Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

5 000 utan el efter snöovädret

Den snö som har fallit i Götaland och Svealand väntas ligga kvar under dagen eftersom temperaturerna sjunker, uppger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vindarna har avtagit och därför är vädervarningen sänkt till klass 1 på flera håll, säger Torstensson.

Runt 5 000 kunder hos de stora elbolagen Vattenfall, Eon och Fortum saknade el på eftermiddagen efter snöovädret. I Jönköpings län har räddningstjänsten satt in bandvagnar för att få bukt med situationen.

-Det är landsbygden som alltid blir drabbad, och det är ju beklagligt, säger Nils Davidsson, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten i Habo, där ett hundratal hushåll står utan ström.

Räddningstjänsten har assisterat ett fåtal hushåll med portabla elverk - men de allra flesta tycks klara sig själva.

-Det har inte varit någon efterfrågan. I och med att det är minusgrader så använder folk naturen för att förvara mat, säger Davidsson. -På landsbygden har ju folk kaminer, köksspisar och så vidare. Så värme fixar folk själva.

Räddningstjänsten i Habo använder nu sin bandvagn till att hjälpa det lokala elbolaget Habo kraft med transporter av personal och materiel. På tisdagen användes den till att assistera hemtjänst och skolbarn.

På vägarna var läget besvärligt. Skolbussarna på många håll i Västergötland ställdes in i morse till följd av nattens och morgonens snöfall.

Bland andra drabbades elever i Skara, Lidköping, Essunga och Vara.

Enligt SR Skaraborg uppmanade snöröjare folk som ska ut på mindre vägar att antingen ta god tid på sig, eller att helt enkelt stanna hemma.

Det svåra trafikläget på vägarna i Östergötland har under förmiddagen lättat en aning, enligt polisen.

Från Blekinge rapporteras om ett flertal trafikolyckor i halkan under morgonen och förmiddagen. E 22 vid Ramdala öster om Karlskrona är fortfarande under vatten, vilket orsakar en hel del trafikstörningar med långa köer. Bilister försöker hitta alternativa vägar men även de korkar igen, rapporterar Blekinge Läns Tidning på nätet.

I Uppsala råder mycket halt väglag. Sedan midnatt har 21 avåkningar och olyckor rapporterats i länet, uppger TV 4 Nyheterna Uppsala. Flera sträckor på E 18 och E 4 beskrivs av polisen som glashala.

Långtradare har på flera håll i länet halkat av och delvis blockerat vägar.