Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

43-årig man erkänner bluffjobb

Paret som misstänks ha grundlurat ett hundratal personer i Växjö med påhittade jobb har nu förhörts av polis och delgivits misstanke om brott. -Mannen erkänner och förklarar att allt gått överstyr, säger Robert Loeffel vid polisen i Kronoberg.

Mannen trodde att han fått en briljant affärsidé när han - ryktesvägen - hörde att ett elektronikföretag skulle etablera ett lager i Växjö.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Planen var att starta ett mindre bemanningsföretag med fyra-fem anställda för att hyra ut personal till lagret. Men det gick överstyr eftersom så många var intresserade, säger Robert Loeffel, informationschef vid polisen i Kronoberg. -Han hade inte kontroll på alla anställningar.

Ingen ekonomisk vinst

Polisen har vänt och vridit på fallet för att utreda om det funnits någon dold vinning bakom det hela.

-Vi trodde att det fanns någon större ekonomisk vinning i faggorna. Men vi har inte hittat några bevis för det, säger Loeffel.

Båda misstänks för 58 fall av oredligt förfarande. Mannen är dessutom misstänkt för ytterligare ett tiotal bedrägerier sedan 2013.

-Det rör sig till exempel om smitning från hotellnotor och falska hyreskontrakt.

Kvinnan förnekar

Mannen erkänner de olika brotten vid förhör, men kvinnan förnekar och hävdar att hon också lurats av mannen.

-Vi har frågat mannen om kvinnans inblandning, men vi vill ännu inte berätta om vad som framkommit.

I mannens lokaler på ett industriområde i Växjö har polisen gjort flera beslag av elektronik och handlingar. Efter förhör släpptes både mannen och kvinnan på fri fot eftersom polisen inte bedömer att de kan försvåra utredningen.

-Oredligt förfarande har ett lågt straffvärde - max två års fängelse eller böter - och det finns ingen häktningsgrund.

Omkring 130 personer lovades jobb och goda löner hos blufföretaget Jusab - men i måndags möttes de av stängda grindar och förstod att anställningskontraktet var helt värdelöst.