Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

40 vagnar tas ur trafik på grund av rost

Samtliga italienska spårvagnar i den första delserien har tagits ur trafik. Många vagnar har allvarliga rostskador. En linje har redan dragits in och trafiken kommer att gå på kryckor den närmaste tiden.

Turerna på linjerna 10 och 13 körs tills vidare med en vagn i stället för två och trafiken på linje X som går i extratrafik morgon och eftermiddag är inställd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan förra veckan har tekniker på Inspecta undersökt de italienska spårvagnarna sedan Spårvägen redan förra året fann rostskador på en av de italienska spårvagnarna.

Fyra av de första vagnarna Inspecta undersökt togs ur trafik på grund av allvarliga rostskador på ramverket.

När undersökningarna fortsatt har Inspecta funnit omfattande rostangrepp på många vagnar och strax efter lunch på tisdagen tog ledningen för GS Spårvagn och trafikkontoret i Göteborg beslutet att ta samtliga 40 vagnar i den första delserien ur trafik med omedelbar verkan.

Tills vidare försöker Spårvägen upprätthålla trafiken med de 190 äldre vagnar och de 24 nyaste italienska vagnarna.

På Västtrafiks webbsida finns följande information:

"För närvarande råder det vagnsbrist i spårvagnstrafiken vilket innebär att Västtrafik kommer att dra in linje X och att många turer på linje 10 och 13 måste köras med enkelvagnar. Resterande linjer kommer att gå som vanligt. För att vagnsbristen ska märkas så lite som möjligt har man vidtagit åtgärder på linjer där det påverkar så få resenärer som möjligt. Vi beklagar den trängsel som nu kan uppstå och vi gör allt för att våra kunder ska drabbas så lite som möjligt av detta. Förändringarna i spårvagnstrafiken kommer att gälla tillsvidare."

Varken Göteborgs Spårvägar eller ledningen för trafikkontoret vill kommentera beslutet att stoppa de italienska spårvagnarna.

- Jag hart inte hört något om detta, säger Johan Nyhus (S), kommunalråd och ordförande i trafiknämnden.

- Det låter väldigt oroande men jag behöver få veta mer.

Strax efter klockan 16 gick följande pressmeddelande ut från Göteborgs Spårvägar och trafikkontoret:

"I dag har Göteborgs Spårvägar fortsatt kontrollen av rostangreppen på första serien av vagnstypen M32. Fler vagnar har konstaterats ha angrepp, därför har trafikkontoret och Göteborgs Spårvägar beslutat att alla vagnar ska genomgå en kontroll det närmaste dygnet.

- Trafiksäkerhet tummar vi aldrig på och därför gör vi insatser omgående, säger Lars-Börje Björfjäll vd Göteborgs Spårvägar. Åtgärden innebär inte att ordinarie spårvagnstrafik påverkas men i samarbete med Västtrafik har vi beslutat att några linjer får gå med enkelvagnar. Utgångspunkten för oss alla är att resenären inte ska drabbas. -  Göteborg behöver fungerande vagnar, fel och brister är aldrig acceptabelt, säger Birgitta Hellgren trafikdirektör Trafikkontoret. Imorgon kväll kommer vi troligen att ha en mer detaljerad bild av läget. "

Mest läst