Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Gaddafis residens

40 döda i massaker

Nato kommer att hjälpa till att leda nästa fas i insatserna i Libyen, säger USA:s president Barack Obama.

Från staden Misrata rapporteras Gaddafi-styrkor ha begått en massaker på civila.

Väststyrkornas plan återupptog räderna över Libyen i dag och attackerade Gaddafis styrkor från luften runt omkring staden Ajdabiya medan rebellerna avancerade i ett försök att återta kontrollen över den strategiska staden, rapporterar Reuters.

Orten Zueitina, som har en oljeterminal och ligger 15 kilometer öster om Ajdabiya uppges nu åter vara i rebellernas händer.

Bombattacker från västkoalitionen riktades på måndagskvällen mot Gaddafis befästningar i staden Sirte, uppgav en talesman för den libyska regimen.

Talesmannen sade att flera dött efter attacker mot flygplatsen och flera hamnar i Sirte, som är diktatorns födelsestad. Han sade också att koalitionen bombar staden Sebha i söder.

USA:s och dess allierades militära styrkor är i Libyen för att upprätta en flygfri zon och inte för att understödja oppositionens styrkor som bekämpar den libyske ledaren Muammar Gaddafi, uppgav chefen för USA:s militära Afrikaenhet, general Carter Ham.

Ham sade också att den militära insatsen var "väldigt tydlig" och att han inte hade någon direkt order att attackera den libyske ledaren.

Den amerikanska militären meddelade också att han inte vet var Gaddafi befinner sig just nu.

USA kommer snart att dra ned på sitt deltagande i operationerna i Libyen, enligt den amerikanske försvarsministern Robert Gates. I en intervju med ryska nyhetsbyrån Interfax säger han att han förväntar sig att andra länder kommer att ta över kommandot de närmaste dagarna.

Libyska regeringsstyrkor tvingades retirera 10 mil från Benghazi i dag efter att de internationella flygangreppen förstört stora delar av deras utrustning.

Eld från Gaddafis styrkor mot en obeväpnad folkmassa i staden Misrati dödade minst 40 människor, uppger AFP.

-Folk i Misrata gick ut obeväpnade på gatorna och till centrum i ett försök att stoppa Gaddafis styrkor att ta sig in. När de samlades i centrum började Gaddafis styrkor skjuta. De begick en massaker, sade Misrata-bon Saadoun till Reuters via telefon.

Händelsen kunde inte omedelbart bekräftas då journalister inte får komma in i Misrata.

Enligt en talesman för rebellerna har Gaddafis styrkor fört civila från närliggande städer till Misrata för att använda dem som mänskliga sköldar.

Sent i går kväll förstördes en byggnad bara 50 meter från Muammar Gaddafis berömda tält i högkvarteret i den libyska huvudstaden vid ett flygangrepp sent i går.

Enligt koalitionen slogs Gaddafis stridsledningscentral ut.

Västs luftattacker mot Libyen kommer troligen att fortsätta ett tag, men det är upp till Libyen att bestämma vilken väg landet tar, säger en av den franske presidentens närmaste rådgivare.

Italiens utrikesminister Franco Frattini sade att attackerna inte får bli "ett krig i landet".

Rysslands premiärminister Vladimir Putin säger att en intern militär konflikt i Libyen inte betyder att utländsk intervention till stöd för en av parterna är acceptabel, rapporterar Interfax.

Putin säger också att den lätthet med vilken USA beslutar sig för att använda våld på internationell nivå har blivit en bestående trend. Putin kallar FN:s resolution för att inrätta ett flygförbud i Libyen för ofullständig, bristfällig och "en uppmaning till korståg".

Ryssland lade ned sin röst när FN:s säkerhetsråd antog resolutionen som tillåter insatsen i Libyen, men kunde ha stoppat den genom landets vetorätt.

FN:s säkerhetsråd kommer troligen att hålla ett möte bakom stängda dörrar om Libyen på måndag eftermiddag, uppger en diplomat enligt AFP.

449196.jpg
Mest läst