Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Saddam Hussein och hans diktaturstyre föll våren 2003.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

4 000 dagar har passerat

Minns du vad som hänt i ditt liv under de 4 000 dagar som Dawit Isaak suttit fängslad? Krig och terror har passerat, diktatorer fallit, partiledare bytts ut, en kronprinsessa gift sig och Sverige fått en ny regering.

Strax innan Dawit Isaak arresterades genomfördes 11 september-attackerna mot Word Trade Center och Pentagon. Svaret på terrorattackerna - kriget mot terrorismen - har präglat världen sedan dess. Krigen i Afghanistan och Irak. Inrättandet av ett fångläger i Guantanamo där också en svensk islamist suttit fängslad utan rättegång och dom och mordet på Usama bin Laden i Pakistan förra året. Och nya terrordåd från gisslantagandet av 700 människor på en teater i Moskva 2002, över bombattentatet i Madrid 2004, islamistdåd i Indien, Taimour Abdulwahbs misslyckade självmordsattentatet i Stockholm 2010 och Anders Behring Breiviks bomb och massaker förra sommaren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förhoppningarna om en fredligare värld med den 2009 nytillträdde presidenten och fredsspristagaren Barack Hussein Obama ha kommit på skam. Hopp har dock väckts ur den arabiska vår som grydde 2010 och som lett till diktatorers fall hopp om en demokratisk utveckling.

Världen har också drabbats av klimatångest och naturkatastrofer som tsunamin i Thailand och Japan och den av människor orsakade oljekatastrofen i Mexikanska golfen.

Sverige har alla partier bytt ledare, åtminstone en gång, och väljarna två gånger valt en borgerlig regering. Nytillträdda kvinnliga ministrar fick gå när det uppdagades att de inte betalt sin tv-licens medan männen som fuskat fick sitta kvar.

I det bildgalleri som GP har satt samman kan du se några av de händelser som inträffat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.