Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
214673h1024.jpg
Den 35-årige västsvensken greps den 3 januari då han var på väg till flygplatsen i Peking. Arkivbild.

35-årig västsvensk gripen i Kina

En 35-årig man från Stenungsunds kommun greps i början på januari i Peking. Han har saknat livsviktiga mediciner, men mår nu bra, enligt Utrikesdepartementet, uppger SVT.

Mannen kommer från Stenungsund och var i Kina för att arbeta för mänskliga rättigheter när han greps. På lördagen kom kinesiska myndigheter med nya anklagelser mot honom. De säger att svensken ska ha finansierat kriminella aktiviteter i Kina, rapporterar Sveriges Radio.

– Han har ett allmänt intresse för och är engagerad i människorättsfrågor, säger 35-åringens pappa till SVT.

Han har fått träffa personal från svenska ambassaden i Peking, skriver Sveriges Television. Mannens anhöriga har uttryckt oro kring hur västsvensken mår eftersom han är behov av mediciner. Ingen utomstående har tidigare fått ha kontakt med honom.

Men nu uppger UD till SVT att han fått tillgång till de mediciner han behöver och att han efter omständigheterna mår bra. Mannens pappa berättar att mannen lider av en allvarlig sjukdom, Addison, som innebär att han saknar vissa livsviktiga hormoner.

35-åringen försvann i Peking natten till den 4 januari och har sedan dess suttit häktad av kinesiska myndigheter.

En forskare vid Amnesty international i Hongkong säger till SVT att det är oklart exakt vilka procedurer som väntar den gripne.

Mest läst