Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

32 pallar sprit var "livsmedel"

I måndags kväll stoppade tullen i Göteborg två trailers med 32 pallar alkoholhaltiga drycker – deklarerat som "livsmedel".

Kunderna som handlat på internet får nu betala skatt och avgifter som kan göra varorna dyrare än på Systembolaget.

Beslaget omfattar över 22 000 liter alkoholhaltiga drycker från Tyskland.

Varorna skulle ut till några hundra beställare.

– Det är inte bara Svensson som köper över nätet. En del köper för att sälja vidare. På så sätt slipper de resa till Tyskland och kan helt inrikta sig på försäljning, säger Sune Rydén, nationell specialist på alkohol och tobak hos tullverket i Göteborg.

- Vi går nu igenom beställarna och ser om det finns några som återkommer.

Fler nätsajter, till exempel vinsajten.com, erbjuder kunder att köpa billigt från Tyskland. Priserna anges "inklusive tyska skatter, avgifter, packning och emballage". "Det enda som tillkommer för dig är fraktkostnaden."

Sune Rydén menar att nätförsäljarna lurar sina kunder med sådan information. Klart är att de som beställer alkoholdrycker via nätet, eller via andra transportörer, ska betala svensk alkoholskatt. Däremot behöver de inte betala tysk skatt.

Bluffar nätförsäljarna medvetet?

- Ja, det tycker jag man kan säga. De vet att alla som överklagat tullens beslut får fel i högsta instans, säger Sune Rydén.

De lurar sina kunder?

- Ja, helt klart.

Vad riskerar kunderna?

- De får sina varor men det tar tid. Och de får betala alkoholskatt och transporttillägg på det. Dessutom transporten då.

Så det blir dyrare än på systemet?

- Ja, oftast.

Vad riskerar transportören?

- Han riskerar att dömas för olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor. Det finns fängelse i straffskalan. Dessutom kan även föraren få betala transporttillägg för hela lasten så det kan bli väldigt dyrt.

Mest läst