Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Halloweenfirare i Oslo.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  31 oktober firas halloween. Eller?

  31 oktober är risken stor att det knackar på din dörr och några skräckinjagande ungar ställer frågan "Bus eller godis?". Eller kanske någon annan dag?

  Halloweenfirandet är ett modernt fenomen i Sverige och vilken dag sannolikheten är störst för oväntat besök av i form utspökade barn är högst flytande.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Halloween (från engelskans All hallows´even) kommer från Skottland och Irland och har sitt ursprung i den uråldriga keltiska nyårsfesten Samhain, då osynliga krafter härjade och de döda återvände.

  Emigranter från de brittiska öarna tog sig traditionen när de i miljontal drog till USA under nödåren på 1800-talet.

  På 1950-talet utvecklades halloween till en av de riktigt stora helgerna i USA. Firandet blev då en högtid främst för barnen och sedvänjan med trick-or-treat (”bus eller godis”) kom åter till heders.

  I USA och Storbritannien firas halloween alltid den 31 oktober, dagen före allhelgondagen. I Sverige råder det delande uppfattning om vilken dag som gäller. Den kreative kan knyta ihop festligheterna med allmänna helgdagen alla helgons dag, som infaller lördag någon gång från 31 oktober till 6 november. Halloweenfester, maskerader och barnens trick-or-treat-ande kan alltså förekomma lite när som helst i slutet av oktober eller början av november.

  Läs också: När ska man egentligen fira?

  Halloweenfirande förekom i Sverige redan på 50- och 60-talen. Men det var först i början av 90-talet som högtiden började lanseras här i landet. Under senare delen av 90-talet krokade handeln på trenden och under 2000-talets första årtionde har både barn och vuxna i allt större omfattning passat på att festa till det i månadsskiftet oktober-november.

  Läs mer om Halloween och Alla helgons dag hos Nordiska museet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.