Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

300: Rise of an empire

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Action

Action

300: Rise of an empire

Regi: Noam Murro

Med: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey m fl

USA 2014 (102 min)

BERGAKUNGEN, BIOPALATSET

Det är inte helt sant, det som står i faktarutan. Där får man intrycket av att det är Sullivan Stapletons athenska general Themistokles, Eva Greens vrickade drottning Artemisa och Lena Headeys spartaregent Gorgo som har huvudrollerna i denna 300-uppföljare (som tidsmässigt utspelar sig lite här och där i relation till Zack Snyders film från 2006).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nej, de som borde fått sina namn i eldskrift på filmaffischen är snarare erytrocyter, leukocyter och trombocyter som när de går samman i ett joint venture till vardags kallas Blod. Här slafsas det nämligen loss å det vildaste när Themistokles krigare kämpar mot den persiska flottan under ledning av Artemisa och hennes hangup på att invadera Grekland. Dessutom måste Themistokles se till att ena de olika grekiska staterna – däribland Sparta – för att kunna skydda riket i enad front.

Det ena sjöslaget avlöser det andra, men även om det så småningom blir en smula enahanda (särskilt som det inte finns tillstymmelse till sidohandling) är det så pass maffigt genomfört och tekniskt fulländat att man förlåter bristen på dramaturgisk utveckling.

Lika ursäktande är jag när det gäller våldet där kroppsdelar flyger och far på ett så pompöst och svulstigt sätt att det är svårt att uppröras. Värre då när man i filmer som till exempel Kick-Ass 2 använder övervåldet som en komisk poäng, DET får det att vrida sig i magen på mig.

Eva Green är för övrigt lysande som den helt sinnesrubbade Artemisa.

Mest läst