Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
241065h1024.jpg
Illustratören och författaren Marit Törnqvist. Arkivbild.

30 000 böcker till flyktingbarn

30 000 exemplar av "God natt, Alfons Åberg" och Astrid Lindgrens "Sunnanäng" distribueras till svenska asylboenden. Böckerna som är översatta till arabiska delas ut gratis till barn som är på flykt.

Marit Törnqvist som illustrerat "Sunnanäng" är initiativtagare till projektet. Hon berättar att hon fick idén när hon i somras tillbringade sex veckor nära ett asylboende och tog med sig en arabisk översättning av Astrid Lindgrens bok "Sunnanäng".

Medvetet val

- Det väckte en helt annan reaktion hos både barn och föräldrar jämfört med när jag tog med svenska böcker. Alla ville läsa. Jag blev helt överrumplad, säger Marit Törnqvist.

Hon betonar att det är ett högst medvetet val att dela ut arabiska böcker.

- De här människorna kommer från det allra värsta. I vissa fall vet de inte ens vilket land de har hamnat i. Att då tvinga dem att ta till sig vårt språk direkt, det är bara grymt. Det måste vara lätt för barnen att komma in i de här berättelserna. Annars lägger de böckerna åt sidan, säger Marit Törnqvist.

Bakom bokutdelningen står rättighetsbolagen Saltkråkan och Bok-Makaren, förlaget Rabén & Sjögren, Junibacken, Opsis Barnkultur, Migrationsverket och Rädda Barnen. Annika Lindgren, Astrid Lindgrens barnbarn och publicistisk chef på Saltkråkan, konstaterar att det breda samarbetet har varit en förutsättning för att få projektet att fungera rent praktiskt.

Hoppas kunna inspirera

- Viljan har varit stark. Men det är ganska många böcker det handlar om och då uppstår en distributionsfråga. Där har Migrationsverket och Rädda Barnen kommit in som räddare, säger Annika Lindgren som hoppas att initiativet ska inspirera fler förlag att göra liknande insatser.

- Det här är ingen världshändelse. Men jag tror på bokens kraft. Det här kanske kan öppna en liten dörr till det svenska samhället på ett lekfullt sätt.

241065h1024_1.jpg
Astrid Lindgren har skrivit boken "Sunnanäng". Arkivbild.

Astrid Lindgrens bok "Sunnanäng", som riktar sig till något äldre barn, gavs ut för första gången 1959. 2003 kom den ut som bilderbok med illustrationer av Marit Törnqvist. Titelnovellen är en berättelse om två fattiga föräldralösa barn.

"God natt, Alfons Åberg" av Gunilla Bergström gavs ut 1972. Det är den första boken om Alfons Åberg som här tar till alla tänkbara tricks för att dra ut på pappans läggningsritual. Näst efter Astrid Lindgren är Gunilla Bergströms böcker de mest utlånade på svenska bibliotek.

Mest läst