Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Alex Bengtsson från Frillesås är vice vd på antirasistiska stiftelsen Expo.

30-åringen spionerade på Ung vänster

Den 30-åring som sitter häktad i dynamitfallet i Falkenberg infiltrerade 2003 ett möte med Ung Vänster.

Det är Alex Bengtsson, vice vd på den antirasistiska stiftelsen Expo och tidigare Ung Vänster-ordförande i Halland, som berättar om händelsen. Den inträffade våren 2003 på ett informationsmöte för Ung Vänster i Falkenberg.

– Intresserade kunde anmäla sig som sympatisör och därmed bli inbjuden till olika arrangemang och möten. Vid den här tiden var det vanligt att Nationaldemokraterna, som 30-åringen då var medlem i, gjorde så för att få information om till exempel Ung Vänster, säger Alex Bengtsson till HN.

Enligt Bengtsson, som kollat uppgifterna med en bekant som var på mötet, kände några i Ung vänster igen den nu 30-årige mannen och hans kompis på träffen.

– Efter mötet dök det också upp en artikel på Nationaldemokraternas hemsida som hade en rubrik i stil med ”På besök hos Ung Vänster”.

Alex Bengtsson var inte själv på mötet men blev efteråt kontaktad av några deltagare som var oroliga.

– De kände sig nervösa och oroliga över att de till exempel skulle ha kunnat se medlemslistor.

När det gäller 30-åringens möjliga motiv till att köpa 50 kilo dynamit vill Alex Bengtsson inte föregå polisutredningen och vad den kan komma att visa.

– Men det man kan konstatera är att han befunnit sig i våldsbejakande miljöer under tonåren och även efter. Det finns ofta en revolutionsromantik och romantik kring terrorism i sådana kretsar, så det är klart att det blir mer uppmärksamhet när en sådan person häktas för att ha sprängmedel än om det är en Medel-Svensson – speciellt när det kommer fram samma vecka som det är fyra år sedan Utöya.

– Men jag kan inte se några kopplingar mellan 30-åringen och existerande och lokalt förankrade extremistgrupper.

Trots de uppgifter som kommit fram i samband med gripandet och häktningen, och de aktioner som genomfördes i Varberg i våras, menar Alex Bengtsson att den nazistiska aktiviteten i Halland inte har ökat på senare tid.

– Jag tycker den har legat på ungefär samma nivå de senaste tre-fyra åren. Det finns en aktiv grupp inom Svenska motståndsrörelsen i Varberg, deras aktivitet går upp och ned. I Falkenberg har ingen grupp riktigt fått fäste. Min bild av bygderna är att det finns en del folk med högerextrema sympatier, som tilltalas av klädstilen och gillar sådana sidor på nätet. Men de är inte organiserade, utan mer sympatisörer än aktivister.

Mest läst