Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

29-åring fälls för hot mot GP-debattör

En 29-årig man döms för olaga hot efter en debattartikel i GP. Påföljd: samhällstjänst. - Det är en skam, säger debattören Gun Holmertz.

Mannen åtalades för att den 20 juni 2012 ha hotat Gun Holmertz, verksamhetsansvarig för Caritas frivilligcenter i Hjällbo-Bergsjön, efter ett debattinlägg i GP.

Under rubriken "Islamismen får allt större fäste i Hjällbo" hade hon två dagar tidigare skrivit:

"Den somaliska barn- och kulturföreningen Afrikas Horn ursprungliga verksamhet har i ökad grad övergått till islamism. Lokalen fungerar numera som en renodlad moské och besöks av hundratalet män. Några av dem har tidigare uteslutits ur Bellevue-moskén för wahhabism", skrev hon.

Debattören oroade sig över den växande religiösa extremism som hon tyckt sig kunna iaktta i Hjällbo.

Två dagar efter publiceringen av debattartikeln kom den nu 29-årige mannen, medlem i föreningen Afrikas Horn in i Caritas kök och hotade Gun Holmertz.

"Jag är en Jihad-krigare. Allah har sagt till mig att jag ska döda dig. Du kommer inte veta när eller hur det kommer att ske", ska han ha sagt.

Själv förnekade mannen detta i ett samtal med GP:

- Jag sa bara att "nu går jag hem och ber min gud att han ska straffa dig. Exakt så. Ingenting annat.

Även under rättegången förnekade han att han skulle ha uttalat något hot.

Men på torsdagen fälldes han på grund av att två vittnen anses ha styrkt det som inträffade och yttrades.

Tingsrätten konstaterar att det finns motstridiga uppgifter mellan parterna, men att Gun Holmertz får ett avgörande stöd av vittnena. Båda har trovärdigt och tillförlitligt bekräftat Gun Holmertz uppgifter i alla relevanta delar, däribland att 29-åringen uttalade ett sådant hot som anges i åtalet, heter det i domen.

Mannen döms även för grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning och i två fall för försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning.

Påföljden blir villkorlig dom och samhällstjänst i 220 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse 9 månader ha dömts ut, heter det.

Gun Holmertz känner sig kränkt:

- Jag har vittnat och varit dödshotad, jag är rädd som en hare. Jag utsatte två av mina medarbetare som också är dödsrädda för att de var och vittnande. Och tingsrätten ger en villkorlig dom med samhällstjänst i 220 timmar. Domen är en stor gåta för mig. Det är en skam.

Åklagaren ska nu begrunda domen, är det besked som Gun Holmertz fick på torsdagen.

Domen kan överklagas till hovrätten senast den 30 oktober.

Den 29-årige mannen var en av de tre män som i december 2011 åtalades för förberedelse alternativt stämpling till mord mot konstnären Lars Vilks vid konstbiennalen på Röda Sten i Göteborg. Utredningen rubricerades initialt som terrorbrott.

Samtliga tre friades dock såväl i tingsrätten som i hovrätten.

Mest läst