Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

28+

Vi har inte många stjärnkrogar i Göteborg. Under året har några gått mot det enklare och därmed också sänkt prisnivån. Kanske vill gästerna ha en mer avspänd miljö, kanske satsar färre företag på exklusiva representationsmiddagar, eller så behövdes det helt enkelt en förändring.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Klassiskt

Klassiskt

28+

Götabergsgatan 28 Tel 031–202161

Öppet: Mån–lör kvällsöppet

 

Maten: fransk/svenskt kök med stjärna i Guide Michelin

Drycken: Vinkällare med ett hissnande antal fina viner

Prisnivå: 5

Vegetariskt: Inget på menyn

Stämning: Tjusigt, trevligt men lite stelt.

Tillgänglighet: Ligger i en källarlokal en trappa ned.

Ljudnivå: Klassisk musik på störande hög nivå

Uteätarnas nota för två: 4110 kr.(Två glas champagne, två stora menyer, två mindre vinpaket samt vatten.)

 

Allra bäst: Kärleken till detaljerna.

Kan bli bättre: Det formella på gränsar till stelt

28plus.se

28+ har funnits på krogarnas stjärnhimmel länge. Med svenskfranskt i köket och fingertoppskänsla i vinvalet har stjärnglansen lyst klart ända sedan starten. Frågan är hur krogen parerat den senaste tidens förändringar. Svaret är att det mesta är sig likt. Lokalen ligger fortfarande en trappa ned, den klassiska musiken svallar i bakgrunden, de vita dukarna finns kvar och oklanderliga bemötandet likaså. I stället för förändring månar man om att bevara det man ägnat åratal att bygga upp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Välkomnandet är proffsigt det märks direkt att här finns en gedigen kunskap. När vi krånglar med avvikelser i en beställning föreslår servitören en smidig lösning som köket sedan levererar utan att vi behöver känna oss besvärliga. Vi bestämmer oss för att prova stora avsmakningsmenyn för 995 kr. Den ger oss till skillnad från den lilla menyn chansen att förutom fisk och skaldjur även prova på restaurangens utbud av kötträtter. Till menyn finns ett "vanligt" och ett mer exklusivt vinpaket. Vi väljer de mindre lyxiga dryckerna för 825 kr. För de allra flesta är nog det vanliga paketet tjusigt så det räcker och vinvalet är genomgående väl avvägt.

Hela kvällen guidas vi av vår välinformerade servitör. Ibland finns det något skolboksaktigt över presentationen av maten, som gör att man som känner sig som student. Det är en fin gräns mellan att man känner sig upplyst eller bara lite dum. Under kvällen rör sig servitören nära den gränsen, men räddas av sitt vänliga sätt.

Måltidens start är imponerande. Gedigen kunskap om smakpalettens fina nyanser skiner igenom i omsorgen om minsta lilla detalj. Det är en vackert upplagd anklever ackompanjerad med söta aprikoser, frasiga krutonger och spröd citronverbena. Sedan serveras rostad kalvbräss med en kräm på syltad paprika, krispigt lardo (fläsk) som bjuder på en fin kontrast. Det är två rätter att minnas länge.

Sedan följer kvällens besvikelse: en smakmässigt platt slätvarsfile med persiljetäcke, brysselkål och kräftsmörsås. Det är lätt att se vad köket vill åstadkomma men fisken blir för smaklös och de andra ingredienserna förmår inte lyfta anrättningen. Redan med nästa rätt tar köket dock revansch. Det är rökt rådjursadel med kantareller, broccoli och björnbärssås som förflyttar oss smakmässigt till den svenska skogen. Varje tugga förmedlar en trolsk känsla som lurar näsan att känna lukten av barr och fuktig mossa och ögonen att se solstrålar som bryter genom grantopparna ner på stigen. Köttet är mört och den vilda lätt rökta smaken förenas med sötman hos björnbären. Sedan serveras en mycket liten ostbricka, med basquitou (fransk hårdost) och en camembert. Övergången från salt till sött går via en lakritssmakande glass med frasig maräng och det smakar ljuvligt. Därefter får vi en rosaröd persikomaräng med mazarin, persika och vaniljglass som tippar över och blir för söt för vår smak. Måltiden avslutas med en riktig Gran final. Det är en chokladkräm som vilar på ett puder av torkad mousse, till det nougatine, hjortrongelé och iskall sorbet, som gör att vi lämnar menyn lika upprymda som efter inledningen.

28+ hör utan tvekan hemma bland Göteborgs allra bästa krogar men de balanserar mellan det trygga fast excellenta och det tråkiga förutsägbara. Men det viktigaste av allt är att det på den här nivån inte finns utrymme för ojämnheter i menyn.  Visst är restaurangen en stjärnkrog även i sina sämsta stunder, allt som serveras är riktigt gott, men när man som gäst betalar flera tusen för en middag vill man ha en måltid på topp hela vägen.

Mat: 19/20

Service: 5/5

TOTALT: 24

Mest läst