Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 3

27 ungdomar omhändertagna

Förmiddagens upplopp vid Plusgymnasiet spred sig till Nordstan. Det började som en protest mot att unga flickor hängts ut som horor och slampor i sociala medier.

Upploppet började på förmiddagen vid Plusgymnasiet och spred sig senare till Nordstan som fick spärras av. Strax efter klockan tre hävde polisen avspärrningarna och butikerna i Nordstan öppnade igen. 27 ungdomar omhändertogs av polisen.

En film cirkulerar på internet där det ser ut som om en flicka blir nerknuffad och sparkad på, men polisen har ännu inte bekräftat att någon skadats.

Enligt TT har polisen bekräftat att den 17-åriga flicka som sägs ha börjat ryktesspridningen har tagits in till förhör.

Bakgrunden till oroligheterna är ett anonymt Instagramkonto där ett stor antal ungdomar hängts ut. Ett konto som på kort tid fick tusentals följare, men som har stängts ner.

Enligt ett obekräftat rykte ska det vara elever på skolan som låg bakom kontot.

– Det är så fullt av rykten och det är väldigt svårt att veta vad som är falskt och vad som är sant, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia, ägare till Plusgymnasiet, till TT.

– Jag har bara andrahandsinformation men det verkar troligt att det är så det är, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Strax efter halv tolv rusade ett stort antal ungdomar mot gymnasieskolans entré på Kämpegatan 7. Polisen spärrade av skolan, och körde bort ungdomarna mot Gullbergs strandgata. Men tumultet eskalerade. Fler och fler poliser kallades till platsen där ungdomar kastade sten och flaskor mot poliser och bilar.

GP:s reporter på plats, Dag Fransson, rapporterade om bråk och tumult.

– Det börjar urarta. Några hoppade på biltak och det kastas sten mot polisbilar. Klassiskt mob-beteende, sade en polis jag pratade med.

Upploppet spred sig sedan in mot stan.

Vid 13.30 hade en stor grupp ungdomar har tagit sig in i Nordstan där polisen höll fast folk medan julshopparna retirerade in i butikerna och undrade vad som pågick.

Polisen hindrade ungdomar från att ta sig in i Brunnsparken. Hundratals ungdomar befann sig på plats. De som bråkade fördes till polisens piketbuss.

Brunnsparken rensades på folk. Vuxna fick passera men tilläts inte uppehålla sig inom det avspärrade området. Det fanns minst 20 poliser på plats. Vid halvtretiden vidgade polisen ringen mot Drottningtorget.

En grupp på ett 20-tal våldsamma ungdomar motades ut på gatan mot Centralstationen av poliser, efter att flera grupper drabbat samman i slagsmål.

McDonalds i Nordstan stängde på eget initiativ. Även Elgiganten stängde en dörr mot Brunnsparken. Även spårvagnstrafiken stördes tillfälligt.

Ögonvittnen på plats uppgar för GP att en fotograf misshandlats när denne försökt ta kort på tumultet under Göta Älv-bron.

Stämningen var spänd och ljudvolymen mycket hög.

Bild - 2
Bild - 1
Mest läst