Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 3
Nudelrestaurangerna ligger på rad i Tokyo.

24 timmar i Tokyo

Traditionell och galen på samma gång – Tokyo kvalar alltid in på listan som en av de mest spännande huvudstäderna. Under en dag hinner du uppleva alltifrån världens största fiskmarknad till second hand-shopping och anime.

Fiskhandlaren som står i ett av de 600 grossiststånd som utgör världens största fiskmarknad – Tokyo Tsukiji Market – slänger ur sig orden: – We don’t like tourists here.

Nu verkar attityden inte spela någon större roll; de trånga gångarna med blöta cementgolv, där fisk- och skaldjursdofterna blandas, är trots allt fulla av besökare från hela världen. Det är i början av augusti, strax efter nio – klockslaget då turister tillåts besöka grossistområdet. Temperaturen har redan passerat 35 grader och den höga luftfuktigheten gör att skjortan klistras mot kroppen. 

Tsukiji är ett skådespel för alla sinnen, vare sig du gillar att äta varelser från havet eller bara titta på dem. Det finns femhundra fisk- och skaldjursarter att välja mellan, några vanliga som importerad lax, andra taggiga som blåsfiskar och sjöborrar. Den största stjärnan på marknaden, som alla pratar om, är maguro eller blåfenad tonfisk. 

För morgonpigga besökare gäller det att komma hit redan vid 04-tiden, ställa sig i kö och bli en av 120 besökare som får vara med vid tonfisksauktionen som startar 05.25. Eftersom världshaven håller på att tömmas på fisk är det allt fler som satsar på odlade råvaror. Fiskaren Mamoru Namiki har själv sett nedgången av naturresursen, ”i stort sett allt i havet har minskat i antal”, slår han fast. – Framtiden är odlad fisk, säger han och förklarar att några Tokyorestauranger numera enbart serverar odlad blåfenad tonfisk.

På väg ut genom Tsukiji säljs torkad fisk, alger, kontroversiellt valkött och sushi i matstånd och trånga restauranger. Färskare sashimi går inte att hitta och en smakbit avrundar marknaden.

Det väl utbyggda tunnelbanenätet tar oss vidare till Ginza – stadsdelen som är mest känd för sin exklusiva shopping. Second hand är inne i Tokyo precis som på många andra håll i världen. I Ginza finns det butiker som säljer begagnat men där varorna knappt har använts. I Katsumido Camera Store står Hasselblad-, Nikon-, och Canonmodellerna i perfekta rader på glashyllorna. Rolleiflexkamerorna från 1960-talet fungerar utmärkt försäkrar Yasuhiro Fujimoto som driver butiken, även fast det är ett annat märke som är populärast.

– De flesta frågar efter Leica. Komehyo har två butiker i Tokyo, en i Ginza och en i Shinjuku. De är de största second hand-butikerna som inriktar sig på designade lyxmärken som Dior, Gucci, Hermès och Louis Vuitton. Lika stort är RagTag; sex våningar med märken som många annars bara kan drömma om att köpa.

– Här har du råd att köpa en Hermès-väska eller ett par Yves Saint Laurent-byxor, säger butiksbiträdet Megumi Yanagishita.    

För ett mer utsvängt mode beger vi oss vidare till Harajuku. Området är känt för sitt extrema ungdomsmode och det är på huvudgatan Takeshita och dess sidogator som människor i alla slags färgkombinationer och kreationer samlas. Här är lila och gult hår lika inne som blinkande kjolar. Kiddy Land är ett leksakshus i fem våningar där Snoopy Town och Hello Kitty Shop ska förföra barn. Högtalarna pumpar technomusik och även de vuxna dras med i låtsasvärlden för en stund. 

Det finns många prisvärda second hand-butiker i Harajuku. En av de mest kända är Chicago, som passar tunnare plånböcker. Här hittar du en kimono eller ett par Ralph Lauren-jeans för ett par hundralappar. Hiroki Sugimori kommer ofta hit eftersom ”butiken har unika skjortor till bra priser”. Vi har nästan glömt bort lunch, så det är hög tid för ramensoppa i en av områdets hål-i-väggen-restauranger. Japansk nudelsoppa är en beroendeframkallande, billig och mättande maträtt där du kan välja mellan många olika ingredienser som griskött, grönsaker, alger och kokta ägg.

Vi fortsätter med det snabbaste och billigaste transportmedlet – tunnelbanan – till Akihabara Electric Town som är det rätta stället om du vill köpa ny elektronik, datorer eller kameror till taxfree-priser. 

Många kommer också hit för spela, här finns hela våningshus med spelhallar där solen aldrig når in. På ett av dessa ställen, Akiba Island, är blickar fokuserade på de stora tv-spelskärmarna. Ibland rasslar det till när någon vinner i en spelautomat. Cigarettröken ligger tät och svider i halsen. På gatan utanför delar så kallade maids ut flyers till maidkaféer – en något udda verksamhet där besökaren får personlig service av ständigt leende och starkt sminkade hembiträden i korta kjolar. 

Akihabara är även center för anime och manga (animerad film, tecknade tidningar och böcker). I varuhuset 

Animate finns kostymer, bilder, filmer och tidningar. 

Stora bilder på nakna karaktärer pryder gångarna och barn såväl som vuxna går nyfiket igenom utbudet. 

– Det är helt galet. Det är därför jag gillar Tokyo, kulturen är helt olik vår, säger Gabriel McBride som kommit hit från Skottland.

Samtidigt som skymningen sänker sig över Tokyos skyskrapor beger vi oss till kvällens restaurang: Sakaba 

Ebisudo i trendiga området Ebisu. Det är högljutt och rökigt. I det öppna köket som utgör mitten av restaurangen puttrar en köttgryta, kökschefen skär sashimi i tunna skivor samtidigt som han ropar kommandon till sina medarbetare. Fisk grillas på en sten framför oss. Risvinet sake kommer i bamburör. Stökigt och charmigt på samma gång. En fyratimmars festmåltid med fisk, kött, kyckling och grönsaker i olika variationer tillsammans med många bamburör sake och en flaska rött kostar en tusenlapp för tre personer.

Tokyo är inte så dyrt som många tror. Du får mycket för pengarna och framför allt minnen som håller länge framöver.

Japan

Yta: 377 835 kvadratkilometer.

Invånarantal: Cirka 127 miljoner.

Språk: Japanska.

Huvudstad: Tokyo.

Statsskick: Monarki, enhetsstat.

Religion: Japans två ledande religioner är shintoism och buddism. De flesta japaner utövar båda, exempelvis i form av shintoceremonier vid födsel och bröllop, men buddistiska riter vid begravningar.

Tokyo

Japans huvudstad Tokyo är världens största stad med 37 miljoner invånare inom sitt storstadsområde. Bästa tiden att åka hit är under våren. I mars/april är det behagliga temperaturer, runt 20 grader. I augusti är det högsäsong med flest 

besökare och temperaturer nära 40 grader. 

Resa dit

SAS flyger direkt från Köpenhamn till Narita med anslutningar från Göteborg, Stockholm och Oslo. Resan tar elva timmar från Köpenhamn och kostar från omkring 5000 kronor t/r inklusive anslutning.  

Resa runt

Snabbtågsnätet och tunnelbanesystemet är sammanlänkade med Narita och Haneda-

flygplatserna och det snabbaste och billigaste sättet att resa. Undvik taxi långa sträckor då det kostar relativt mycket.

Shoppingguide

Shinjuku: Vid Shinjuku Station, den livligaste knutpunkten i världen, ligger många varuhus och flaggskeppsbutiker, samt elektronikoutlets.

Shibuya: Meckat för ungdomsmode. Här finns designbutiker och trendsättande småbutiker som Shibuya 109.

Kappabashi: Här hittar du allt till köket, allt utom mat. Restaurangåterförsäljarna vid Tawaramachi Station säljer knivar, köksredskap och köksmöbler. 

Tre tips

GOLDEN GAI. Ett litet område med låga hus och smala gränder mitt bland alla skyskrapor i Shinjuku. Här finns över 200 restauranger och barer varav några bara rymmer fyra-fem gäster.

BADA ”ONSEN”. Njut av traditionella bad i Asakusa Kannon Onsen nära Asakusa Station. Inträde ca 50 kronor.

HAPPOEN GARDEN. Gratis inträde till hundraåriga bonsaiträd och tehus i denna trädgårdsoas mitt i stan.

Bild - 1
Neonskyltar, skyskrapor, restauranger och shopping – allt blandas i en härlig kompott i Tokyo. Låtsasvärlden blir verklighet i Akihabara.
Bild - 2
Mest läst