Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

22-åringen officiellt mordmisstänkt

För snart två månader ­sedan kunde GP avslöja kopplingen mellan ett våldtäktsförsök på Molins­gatan och mordet i Hjällbo. På onsdagen blev det officiellt. 22-åringen misstänks ha mördat sin ­bekant Nancy Tavsan.

Nancy Tavsan, 18, mördades natten till den 30 december i fjol när hon var på väg hem från en fest på Bergsgårdsgärdet.

Hon överfölls och misshandlades bara ett par hundra meter från sina föräldrars hus, och avled efter ett par timmar på sjukhus.

Händelsen väckte starka känslostormar i stadsdelen.

22-åringen som i går eftermiddag begärdes häktad i mordärendet, bor i samma område och var på samma fest under mordkvällen.

Tio dagar tidigare, under morgontimmarna, hade en ensam 29-årig kvinna utsatts för ett brutalt våldtäktsförsök och ett rån på Molinsgatan i centrala stan.

I slutet av januari greps den 22-årige mannen för det grova våldtäktsförsöket. Han har suttit inlåst sedan dess och alla inblandade har varit belagda med sekretesskrav.

Parallellutredning

GP berättade redan den 3 februari om länskriminalens och åklagarens arbete med att knyta 22-åringen även till mordet på Nancy. Det har under mer än sju veckor pågått en parallellutredning, inriktad på att hitta hållfasta bevis. Det har varit en lång, fåordig färd mot ett tydligt mål.

– Jag vet egentligen inte så mycket om vad som ligger bakom de nya anklagelserna. Det råder yppandeförbud. Det enda jag kan säga är att min klient bestämt förnekar brott, förklarar advokat Petter Aasheim.

Hur mår 22-åringen i dag?

– Ja, det är förstås tungt. Det rör sig ju om en ung människa som suttit frihetsberövad med restriktioner under lång tid, svarar Aasheim.

Den misstänkte har träffat medlemmar i sin familj vid ett kort möte, i övrigt har han isolerats från omvärlden.

När GP besökte senaste häktningsförhandlingen, gällande våldtäktsförsöket, var han ännu inte delgiven misstanke i Nancyärendet.

22-åringen korrigerade då domaren och bad att bli kallad vid sitt smeknamn. Han gjorde intryck av att vara frånvarande, ointresserad, nästan likgiltig inför den allvarliga situationen. Smal, liten, klädd i kriminalvårdens aningen för stora byxor och tröja, gjorde han entré och sorti.

22-åringen pratade inte mycket med sitt ombud, utan satt tyst när brottspåståendena lästes upp för honom.

När, var och hur 22-åringen officiellt delgavs mordmisstankarna är det ingen som vill berätta. Kommissarie P-O Johansson, chef på roteln för grova brott, är återhållsam i sina kommentarer:

– Det finns så många aspekter i det här ärendet att ta hänsyn till. Det måste även utomstående respektera. Att lämna ut detaljer skulle kunna äventyra resultatet av förundersökningen och det är inget vi vill riskera.

Stärkt misstanke efter husrannsakan

Faktum kvarstår:

Polis och åklagare bedömer nu indiciekedjan som komplett. Mycket av det material som skickats till SKL i Linköping, efter husrannsakan i 22-åringens lägenhet, har enligt uppgifter till GP stärkt misstanken mot honom.

Kammaråklagare Ulrika Åberg, som har informationsansvaret, befann sig under gårdagen oanträffbar, på annan ort.

– Jag uttalar mig inte förrän efter häktningsförhandling, hälsar Åberg i ett sms.

Nancy Tavsan

22-åringen, som nu är misstänkt för mordet på Nancy Tavsan i Hjällbo, är dömd vid fyra tillfällen i Göteborgs tingsrätt.

I juni 2004 dömdes han för misshandel, ofredande, tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning.

Den då 16-årige killen hade dragit ut en jämnårig flicka från en fritidsgård i Hjällbo, knuffat henne runt husknuten och uppmanat henne att ta av sig byxorna. En månad senare skall han ha knäat samma flicka i ansiktet och dunkat hennes huvud mot en vägg, på en toalett på en skola i Angered.

I september 2005 dömdes han för snatteri.

I november 2005 dömdes han för misshandel och stöld.

Den unge mannen sparkade, enligt tingsrätten, omkull en kvinna (född 1985) ombord på en spårvagn. Han gjorde också tydliga sexuella anspelningar.

I mars 2007 dömdes han för stöld och grov stöld.

Det rörde sig dels om bostadsinbrott, dels om tillgrepp från näringsidkare såsom Åhléns och Kicks.

22-åringen har aldrig fått någon frihetsberövande påföljd utan straffats med vård inom socialtjänsten, dagsböter och skyddstillsyn med samhällstjänst.

20 december 2009: En 29-årig kvinna utsätts för ett grovt våldtäktsförsök och rån på Molinsgatan. Hon blir svårt chockskadad.

30 december 2009: 18-åriga Nancy Tavsan misshandlas till döds på Bergsgårdsgärdet i Hjällbo. Polisen tror att mordvapnet var en Pommacflaska av magnumformat.

26 januari 2010: En nu 22-årig man grips och anhålls som misstänkt för våldtäktsförsöket.

3 februari 2010: GP avslöjar att polis och åklagare misstänker att 22-åringen även kan vara inblandad i mordet i Hjällbo.

24 mars 2010: 22-åringen begärs häktad, som på sannolika skäl misstänkt (den starkare misstankegraden) för mordet på Nancy.

Mest läst