Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
De klotrunda cisternerna ska kunna rymma bland annat flytande naturgas, så kallad LNG.

2018 börjar storbygget – tyck till

Om tre år inleds byggandet av en 600 000 kvadratmeter stor energihamn på Risholmen väster om Arendal. Nu får allmänheten i Göteborg tycka till om planerna.

Bakom planerna på den stora utbyggnaden står Göteborgs Hamn AB. Satsningen beräknas starta 2018 och stå klar tolv år senare, 2030.

Energihamnen ska byggas på halvön Risholmen väster om godsterminalerna i Arendal. Hamnen blir något mindre än den befintliga containerhamnen, som är 800 000 kvadratmeter stor.

- För att säkra den framtida tillgången på energiprodukter och bereda utrymme för nya energislag krävs en utbyggnad av terminaler och kajer, säger Arvid Guthed, chef hamnutveckling vid Göteborgs Hamn AB.

Energihamnen, med totalt fem nya kajer, ska delvis byggas upp med massor från de stora infrastrukturprojekten i Göteborg, bland annat handlar det om schaktmassor från Västlänken, Marieholmstunneln och andra delar av det västsvenska paketet.

- Avsikten är att ta hand om de lermassorna som Trafikverket gräver upp och behöver bli av med. I stället för att köra massorna till deponier så bygger vi hamn med dem. På så vis hushåller vi med resurser samtidigt som vi undviker långa transporter, säger Arvid Guthed.

Satsningen på den nya hamnen fick kritik i en debattartikel i GP i december förra året. Första steget i utbyggnaden medför en utfyllnad där två hektar ålgräsängar på havsbotten försvinner.

Läs debattartikeln här: Havets barnkammare hotas av Göteborgs Hamn

Göteborgs Hamn måste i sin expansion västerut ta ett tydligt ansvar för att skydda ålgräset i Rivö fjord, skrev då Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg och Björn Sjöberg, avdelningschef på samma verk, i debattartikeln.

"Ålgräs och andra sorters sjögräs är synnerligen bra på att leverera ekosystemtjänster, det vill säga de nyttor som naturen ger oss människor. Dessa havets dolda ängar räknas till de mest värdefulla ekosystemen på jorden", hävdar de båda.

Duon framhåller också att ålgräsängar ökar den biologiska mångfalden och är barnkammare för flera viktiga fiskarter, bland annat ål, torsk och vitling.

"Bland ålgräsets täta skott finns mat och skydd", betonar Risinger och Sjöberg.

Nu i veckan visas planerna för energihamnen på Risholmen upp för allmänheten vid två så kallade samråd.

Det första hålls på Vingens kulturhus i Amhult i Torslanda på onsdag. Dagen därpå körs samma genomgång i Sjöräddningssällskapets lokaler på Talattagatan i Långedrag.

Presentationen av projektet sker kl 18 båda kvällarna.

Senast den 20 mars ska synpunkter från allmänheten, och från berörda remissmyndigheter, var Göteborgs Hamn AB tillhanda. Bland remissinstanserna återfinns bland andra länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten, Sjöfartverkets och ett flertal nämnder och styrelser inom Göteborgs Stad.

Om allt flyter på som Göteborgs Hamn tänker sig ska en ansökan om tillstånd för hamn- och vattenverksamhet lämnas in i Mark- och miljödomstolen i oktober i år.

Mest läst