Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Sommaren är alltid en utmaning och i år kommer inte att vara ett undantag, säger Jerker Gussmo, HR-chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

200 tjänster räddas på SU

Nu är det klart. Sahlgrenska universitetssjukhus kompenseras för 75 miljoner i 2016 års budgetunderskott. Det beslutade regionfullmäktige på tisdagen.

200 av de tjänster som var hotade på Sahlgrenska universitetssjukhus (SU) ska därmed vara räddade.

SU gjorde en förlust på 200 miljoner kronor under 2015. Utsikten för 2016 var ett underskott på närmare 260 miljoner kronor.

Enligt regionfullmäktiges beslut tillåts SU lämna ett underskott på 75 miljoner för 2016. Flera akutsjukhus i länet får samtidigt dispens på sammantaget 135 miljoner kronor.

I oktober förra året bedömde sjukhusledningen på SU att de trots maximala ansträngningar inte skulle kunna nå en balans i ekonomin 2016, utan hamna på ett underskott på 75 miljoner kronor. Budgetunderskottet beror, enligt SU, bland annat på att antalet patienter ökat. Dessutom steg kostnaderna för läkemedel med 39 miljoner kronor.

Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande för SU:s styrelse, säger att sjukhuset nu räknar med att klara ekonomin med den åtgärdslista som gjordes i oktober förra året. På den listan finns exempelvis neddragningar av vårdplatser och stängning av en BB-avdelning. Om underskottet inte hade godkänts skulle SU dessutom ha tvingats dra ned personal med 400 tjänster. Nu stannar det i stället på 200 tjänster, som ska regleras genom så kallad naturlig avgång.

– 200 av dem som går i pension eller byter jobb under året kommer inte ersättas. Det betyder en högre belastning på de som jobbar kvar, säger Cecilia Dalman Eek, framhåller att en socialdemokratisk budget bättre hade kompenserat sjukhuset för den befolkningsökning som skett.

Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen, har tidigare menat att SU varit för frikostiga med nyrekryteringar under 2015, men står nu bakom förslaget till fullmäktige. Han har sagt till GP att beslutet är välgrundat utifrån det behov som funnits.

- Vi har ett ökat tryck, framförallt på våra akutmottagningar, som varken sjukvårdsnämnder eller sjukhusstyrelser kan påverka. Det är efterfrågan och behov av vård som styr det.

Mest läst