Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

200 japanska hundraåringar försvunna

I Japan är nästan 200 hundraåringar borta, enligt myndigheter som inlett en landsomfattande eftersökning av landets äldsta medborgare.

Japans myndigheter har en tradition att fira landets hundraåringar med en present på födelsedagen. Ofta tar familjemedlemmar emot presenten och utdelaren kan inte vara säker på att den kommit fram till födelsedagsbarnet.

När Sogen Kato i slutet av juli skulle firas på sin 111-årsdag hittades han mumifierad i sin säng - död sedan tre årtionden. Nästa att bli gratulerad, 113-åriga Fusa Furuya, visade sig ha varit försvunnen i 50 år. På torsdagen bekräftades att en man som var registrerad som 127 år i själva verket varit död sedan 1966.

Efter larmrapporterna beslöt man att kolla upp hälsotillståndet hos landets över 40 000 hundraåringar. Granskningen inleddes i början av augusti och redan har nästan 200 gamlingar konstaterats försvunna.

Resultatet kan göra skillnad för Japan som oroats över den allt äldre befolkningen - födelsetalet är lågt medan livslängden är hög i landet. Medellivslängden för japanska kvinnor är på pappret högst i världen med 86,44 år. Män ligger på femte plats med 79,59 år.

Om det visar sig att många av hundraåringarna inte är vid liv kan det också vara ett uppvaknande för Japan om att landets välfärdssystem är lätt att utnyttja. Sogen Kato hade exempelvis fått nära 800 000 kronor i änklingspension sedan hans fru dog. En brottsundersökning har inletts mot hans familj eftersom pengar tagits ut från kontot nyligen.

Mest läst