Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

20-lappen kan bli mynt

Tjugolapparna har för dålig kvalitet. Riksbanken vill ersätta med ett mynt. - Det ställer till mer än det gör nytta, säger Svensk handel.

I mars 2008 inledde riksbanken en långsiktig översyn av Sveriges sedlar och mynt med inriktning på valörer, format och säkerhetsdetaljer. I projektet ingår att alla befintliga sedlar ska förnyas i utseende.

Förra året beslutades det att 50-öringen ska försvinna i höst.

Nu är man framme vid nästa steg. Den 17 mars har riksbanksfullmäktige möte. Där kommer projektgruppen att lägga fram följande förslag: tjugosedeln ersätts med ett mynt, en tvåkrona införs liksom en tvåhundrakronorssedel.

- Inför man en tvåkrona får man färre enkronor. Med tvåhundralappen får vi färre hundralappar. Vi behöver få ner antalet. Vi får lättare transporter, det blir billigare och enklare att hantera, säger Leif Jacobsson, handläggare på Riksbanken.

Det stora problemet med tjugan är att sedlarna håller så dålig kvalitet.

- Det är helt klart så att den är sämst av alla sedlar. Låga valörer behandlas ofta illa, man stoppar sedeln i fickan och så där. Vi vill byta ut den för att den slits väldigt hårt. Tittar man utanför Sverige är det inte många länder som har så låg sedelvalör. I Danmark och Norge har man 50-lapp som lägst, i euroländerna fem euro.

Dick Malmlund är säkerhetschef på Svensk handel. Där är man negativ till att tjugan förvandlas till ett mynt.

- Mynten är ju tunga och jobbiga att hantera så vi är motståndare till det. Vi har sagt att det ställer till mer än det gör nytta. Det kräver anpassningar vilket innebär stora kostnader. Vi har 12 000 utrustningar som står utställda runt om i landet. De måste ställas om och vi får stå för kostnaden. Problemet är att tjugolapparna är slitna. Men det finns ju också möjlighet att göra dem mer i plast så att de står emot, säger han.

I förslaget ligger också en förnyelse av alla sedlar och mynt.

- Vi uppdaterar säkerheten, det har vi inte gjort sedan 80-talet. I dag har vi inga större problem, men tittar vi framåt så håller dagens sedlar och mynt inte måttet helt enkelt. Dessutom har vi gamla och tunga mynt. Med nya mynt kan man minska vikten avsevärt och göra dem mindre, säger Leif Jacobsson.

Ännu så länge finns ingen klar tidsplan för hela förändringsprocessen. Beslut om valörer fattas i riksdagen.

- Om det går fort kan riksdagen fatta beslut före sommaren. Alltihop tar ungefär fem år att genomföra. Så tidigast 2015, säger Leif Jacobsson.

Den 17 mars har riksbanksfullmäktige sammanträde. Då ska frågan om nya valörer och mynt tas upp.
Bland förslagen från projektgruppen finns:
- Tjugokronorssedeln försvinner och ersätts med ett mynt. Hur ett sådant mynt ska se ut är inte klart.
- Tvåkronan kommer tillbaka.
- En tvåhundrakronorssedel införs.
- Nya utseenden på befintliga sedlar för att uppgradera säkerheten.
Den 30 september i år försvinner 50-öringen. Det har riksdagen redan beslutat. Öresbelopp från 1 till 49 avrundas nedåt, belopp från 50 till 99 avrundas uppåt.

Mest läst