Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
I Nordkorea har man earth hour året runt. Satellitbilden visar uppe till vänster Kina och nere till höger Sydkorea - däremellan Nordkorea.

20.30 släcktes ljusen jorden runt

Klockan 20.30 släcker många ljuset för att "rädda jorden". Symboliska Earth hour är här igen.

Det började 2007, på initiativ av Världsnaturfonden i Australien. Sedan dess har människor världen över släckt och stängt av elektriska prylar under en timme.

Earth hour innebär en symbolhandling med syfte att sätta fokus på miljö, klimat och energiförbrukning.

- Earth hour är inte en energisparkampanj utan handlar om att få politikerna att agera, i år på temat klimatvärstingarna bilen, biffen, bostaden och börsen, säger Mariann Eriksson på Världsnaturfonden, initiativtagare till Earth hour i Sverige i ett pressmeddelande.

Förra året deltog 7 000 städer i 154 länder vilket gör Earth hour till världens största miljömanifestation. Och i år hoppas Världsnaturfonden på ännu fler deltagare.

Klockslaget är detsamma världen över, vilket innebär att jorden släcks ned successivt. Från Samoaöarna till Tahiti och Cook-öarna.

Många av världens mest kända byggnader släcks ned under timmen. Bland annat operahuset i Sydney, Khalifatornet i Dubai, Empire State Building i New York och Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

I Göteborg släcker bland annat Liseberg, Avenyn och Götaplatsen.

Mest läst