18 aktivister greps på Ringhals

ANNONS
|

Tidigt på tisdagsmorgonen cyklade ett 20-tal Greenpeace-aktivister in på Ringhals för att genomföra vad de kallar ett fredligt stresstest som ska visa på kärnkraftverkets säkerhetsbrister.

Samtidigt tog ett 50-tal aktivister med samma syfte sig in på kärnkraftverket i Forsmark i norra Uppland.

Larmet från Ringhals till polisen kom 07.46, om att inkräktare befann sig inne på kärnkraftverkets område. 16 aktivister blev snabbt gripna och ytterligare två personer som legat gömda greps senare när området finkammades.

– De är misstänkta för grovt olaga intrång, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen.

Klippte upp staketet

Enligt, Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, vill organisationen uppmärksamma allmänheten, kärnkraftindustrin och miljöminister Lena Ek (C), som är ytterst ansvarig för säkerheten, på de allvarliga säkerhetsbristerna i skyddet mot yttre hot och hot från luften.

ANNONS

– Vi vill att Lena Ek ska ta sitt ansvar och ta reaktorerna ur drift och påbörja avvecklingen av kärnkraftverken, säger Patrik Eriksson, programchef för Greenpeace i Norden.

Aktivisterna klippte upp hål i staketet för att ta sig in på industriområdet.

– Att göra sig skyldig till lagbrott är ett dåligt sätt att demonstrera om du frågar mig, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals.

Enligt honom har säkerhetssystemet fungerat precis så som det är avsett. Personalen upptäckte intrånget i ett tidigt skede och larmade polis.

–Det är ju inte som att vi har kulsprutetorn till vårt förfogande som man kanske har i mer våldsamma länder, men det kanske Greenpeace tycker att vi borde ha? säger Gösta Larsen.

Gösta Larsen understryker att aktivisterna aldrig nådde något riskområde och att intrånget var ofarligt ur reaktorsäkerhetssynpunkt.

Miljöminstern måttligt imponerad

Miljöminister Lena Ek (C) är måttligt imponerad av säkerheten runt de båda kärnkraftverken. Hon ska träffa den ansvariga myndigheten - Strålsäkerhetsmyndigheten - samt ägarna, de båda energikoncernerna Vattenfall och Eon, under onsdagen.

–De ska sköta säkerheten runt och inne i verken enligt driftavtalet med staten, och även det första stängslet ska förmå att hålla allmänheten borta. Uppenbarligen fungerar det inte så, säger Lena Ek till TT.

ANNONS

Även vid kärnkraftverket i Forsmark har aktivister blivit gripna.

–43 personer har gripits så här långt, misstänkta för olaga intrång, säger Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen till TT.

–Just nu söker vi igenom området för att säkra att det inte finns några obehöriga kvar, tillägger hon.

ANNONS