Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tänk om man fick lära sig om kyssar i skolan, drömmer Kim i UR:s nya sexualkunskapsfilm Sex på kartan.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  17/1: Tecknad film med sexbudskap

  Säger man snopp eller kuk? Hur känns det att få orgasm? Och räknas det som sex om man bara kramas? En ny, tecknad film från UR ska få fart på sexual­kunskapen i skolan.

  Kim är kär i Hanna men vet inte hur hon ska säga det. Abdu oroar sig för att det blev knas när han och Melody skulle ha sex. Eller hade de egentligen sex? Det blev ju bara petting.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det är starten på den tecknade filmen Sex på kartan, som UR och RFSU har tagit fram för att hjälpa lärarna på högstadiet med den obligatoriska sexualundervisningen.

  – Det finns ett stort behov av en ny sexualupplysningsfilm, i dag använder många en dansk film från 1986, som blivit förlegad på flera sätt, säger Anna Birgersson-Dahlberg, redaktionschef på UR.

  Filmen har tagit cirka fem år att göra. Handteckningen tog tid, men teckningar är bra när man vill vara rakt på sak i ett ämne som för många är lite svårt att prata om.

  Ni har utgått från ungdomars frågor om sex. Har de andra frågor i dag än 1986?

  – Inte så mycket som man kan tro. Jag hade själv en fördom att ungdomar skulle vara mycket mer upplysta i dag. Men det kommer fortfarande frågor som ”Kan jag bli gravid av att simma i en bassäng?” så det är uppenbart att det finns kunskapsluckor.

  Nyheterna i filmen handlar mer om att vara i fas med tidsandan, som att skildra det mångkulturella Sverige och att ta upp hbt-frågor.

  Vad kan vuxna lära sig av filmen?

  – Tja, bland annat har filmen en ganska öppen definition av sex, att det kan vara allt från kramar till samlag. Där tror jag även att vuxna kan få sig en tankeställare.

  I filmen hjälps läraren João och ett gäng elever åt att rita in allt möjligt som kan förekomma när man har sex på en stor karta. Förslagen haglar – hångel, 69:an, ligga nära, doggy style, kolla på porr – och allt får vara med.

  – Ibland kanske man besöker en plats som man känner att man inte vill återvända till. Och då behöver man inte det, säger João.

  Tanken är att filmen ska kännas aktuell i åtminstone fem år. En första visning för både ungdomar och vuxna i förra veckan gav ett kvitto på att filmmakarna har träffat rätt.

  – Alla tyckte att de lärde sig något och de unga tyckte inte att filmen var töntig, vilket var viktigt för oss. RFSU har dessutom visat filmen för gymnasieelever och den fungerade faktiskt där också, säger Anna Birgersson-Dahlberg.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.