Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Oroligheterna bland gymnasieelever och andra ledde till bråk i centrala Göteborg.

17-åringen oskyldig till kränkningarna

Polisen vet att den misstänkta 17-åriga tjejen är oskyldig. Samtidigt planeras ett ingripande mot en annan person som kan ligga bakom kränkningarna på Instagram.

Tisdagen före jul utbröt tumult vid Plusgymnasiet. Under onsdagen kastades knallskott utanför Framtidsgymnasiet.

Orsaken var att ett antal unga tjejer och killar blivit uthängda på internet.

Dessa tonåringar och deras kompisar startade grupper på nätet och flera hundra ungdomar samlades utanför de skolor där man trodde att upphovsmännen gick.

En av de som påstods ha initierat ryktesspridningen på det sociala nätverket Instagram, en 17-årig flicka från Hisingen, delgavs misstanke om förtal.

– Det är ännu ett oförändrat läge i det ärendet. Vi väntar fortfarande på resultatet av den tekniska genomgången, förklarar kammar­åklagare Annika Boman.

Brottsanklagelserna mot 17-åringen är mycket svaga och egentligen bara av formell karaktär. De måste finnas uttalade så länge hennes dator och mobiltelefon är beslagtagna.

Så fort som allt material analyserats kommer hon att avskrivas ur utredningen.

Alla de som jobbar med fallet är idag medvetna om att hon varken skapat eller administrerat Instagramkontot.

17-åringen och hennes familj har kunnat flytta hem, efter att under en period – på grund av hotbilden – tvingats till vistelse på hemlig ort.

”Nu, när allting är över, mår jag ändå ganska bra. Tidigare var jag nära en depression, helt seriöst”, säger tjejen i en kortfilm på sin blogg.

Åklagaren Annika Boman konstaterar att det i dagsläget inte finns någon annan misstänkt.

Enligt vad GP erfar förbereder sig dock polisen för att inom kort plocka in en yngre person till förhör. Ett par veckors arbete har gett åtminstone en IP-adress som knutits till den aktuella Instragram­sidan.

Och det rör sig inte om den pojke som ska ha kontaktat Aftonbladet och erkänt sin medverkan.

– Vi har för närvarande 57 anmälningar som sorterar under förundersökningen där den 17-åriga tjejen ingår. Dessutom ungefär lika många som gäller förtal på andra internetsidor, berättar Mats Edsand på polisens ungdomssektion.

På annat håll inom myndigheten arbetar utredare med rapporter som rör skadegörelse, misshandel och våld mot tjänsteman i samband med upploppen utanför de båda gymnasieskolorna och i Brunnsparken.

Lördagen den 15 december skapas en grupp på Instagram där tjejer och killar hängs ut med bilder och kränkande kommentarer av sexuell karaktär.

Ett par dagar senare uppmanar en Facebook-grupp till ”krig” mot skaparna bakom kontot. Den som startat ryktesspridningen ska, enligt rykten, gå på Plusgymnasiet. En 17-årig tjej pekas ut som den skyldiga.

Den 18 december samlas hundratals ungdomar samlas utanför Plusgymnasiet för att protestera. Folk kastar sten och snöbollar mot polisen. 27 ungdomar omhändertas.

På onsdagen samlas ungdomar återigen på stan, den här gången i närheten av Järntorget. 15 omhändertas. Samtidigt polisanmäler många ungdomar att de blivit kränkta på nätet.

Den 20 december går en ung kille ut i Aftonbladet och berättar att han ligger bakom ryktesspridningen.

Mest läst