Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

16-åring skulle få naglar utdragna med tång

Tre unga killar åtalas för att med sparkar och slag och hot om avancerad tortyr ha pressat en 16-årige pojke på pengar. - Ett helt empatilöst beteende, säger åklagaren.

Händelsen inträffade i Angered, natten mellan den 2 och 3 januari.

Bakgrunden i korthet är att det minderåriga offret, på en nyårsfest, påstås ha uppträtt arrogant mot en av de misstänktas flickvänner.

För detta skulle han, enligt den kriminella agendan, bötfällas.

- Det som man utsatt den här målsäganden för är extremt allvarlig brottslighet. Om det handlat om en vuxen gärningsperson, hade det motsvarat tre-fyra års fängelse, konstaterar kammaråklagare Helena Treiberg Claesson.

LÄS MER: Tre personer anhållna efter utpressning

16-åringen har under flera timmar levt under stark dödsskräck och varit förhindrad att ta sig ur den kritiska situationen.

Det började med att två av de utpekade förövarna, båda 17 år gamla, misshandlade den yngre pojken, enligt åtalet. Det ska ha skett på en fotbollsplan i Angered.

Därefter gick de tillsammans till ett köpcentrum i närheten där 16-åringen tvingades försöka plocka ut kontanter på tre olika bankomater.

När det inte fungerade uppmanades han att göra olika köp, bland annat godis, i en Ica-butik och därefter överlämna mellanskillnaden till 17-åringarna.

Enligt stämningsansökan ska dock inte de brottsanklagade ungdomarna ha nöjt sig med detta. De följde med pojken hem och där anslöt ytterligare en individ, en 18-åring.

Terrorn ska ha fortsatt i lägenheten.

16-åringen ska ha fått stryk med bland annat en skärbräda och bränts med cigaretter och tändare. En kniv hölls mot hans hals, handen trycktes mot en uppvärmd spisplatta och med en tång skulle hans tånaglar avlägsnas.

Bytet för gärningsmännen blev 100 kronor, en 50-dollarssedel, byxor, flera skjortor, ett par skor, två armbandsur, en högtalar och hörlurar.

Från pojkens pappa (som inte var hemma vid tillfället) stal man 500 kronor i mynt.

- Jag har tidigare haft ett par av de här grabbarna anhållna för förberedelse till rån. Dom är alltså kända av oss, summerar Helena Treiberg Claesson.

Åklagare kommer att yrka på en längre sluten ungdomsvård för 17-åringarna och fängelse för 18-åringen.

Ingen av de tre misstänkta säger någonting i förundersökningen, inte mer än att de med bestämdhet förnekar brott. De uppger att de överhuvudtaget inte befunnit sig på de aktuella platserna vid tidpunkten.

• • •

Fakta: Brottsserien

• 17-åringarna åtalas för grov utpressning, försök till grov utpressning, rån, grov stöld och övergrepp i rättssak.

• 18-åringen har alibi för utpressningarna, men åtalas för rån, grov stöld och övergrepp i rättssak.

Mest läst