Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

huliganer.jpg

15 IFK-supportrar döms för upplopp

15 av IFK Göteborgs så kallade problemsupportrar fälls för våldsamt upplopp. Sju av männen skickas i fängelse.

Processen efter händelserna vid det allsvenska mötet med AIK-matchen i augusti i fjol har nu nått första delmålet. Mycket talar för att den, efter överklaganden, fortsätter i hovrätten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

15 av 19 åtalade döms alltså för våldsamt upplopp vid Ullevi, gällande händelser före matchen. Intermezzona efter slutsignalen, ute på Stampgatan, anses dock inte uppfylla kriterierna för åklagarens brottsrubricering.

Under rättegången mot de 19 Blåvittanhängarna (födda mellan 1970 och 1994) kunde de åtalade i huvudsak indelas i två kategorier:

• De som erkände och skyllde på alkoholen.

• De som nekade och hävdade att de inte alls var där.

Majoriteten av de misstänkta är vuxna män med fast jobb. Ett par av de andra har grovt kriminellt bakgrund. Merparten är gifta och småbarnsföräldrar. Här finns även ett gäng ungdomar.

Gruppen som helhet utgör en spegel av samhället i stort.

15 av de tilltalade bedöms av polisen vara medlemmar i firman Wisemen. Övriga fem ingår i yngre falanger av typen Supras eller Ultras.

Det är helt klart att ett par av dem som varit med förr i Blåvittfansens hårdaste kärna, tilldelas de mest kännbara påföljderna:

• En 27-åring från Backa får sex månaders fängelse. Han är tidigare straffad för just våldsamt upplopp.

• En 23-årig arbetskamrat till honom får fyra månader.

• En så kallad stjärnkock, som jobbat på olika väletablerade krogar i stan, får fyra månader.

• En 22-åring från Mölndal, tidigare dömd för otillåten användning av pyrotekniska varor och skadegörelse, får fyra månader.

• En 38-årig man, som tillhört Bandidos i Göteborg, får fyra månader.

En polis som arbetat i huliganmiljöerna menar att stämningsansökan över de 19 innehåller "idel bekanta namn".

Samtliga dömdes till tillträdesförbund efter tumultet och kalabaliken förra sommaren. Merparten har löpt ut, eller kommer så att göra inom kort.

Kammaråklagare Ann-Sofie Prahls bevisning vilade i stort på en tio minuter lång film, samklippt av bilder tagna under det kravalliknande förspelet till matchen.

Poliser på häst hade exempelvis kameror monterade på sina hjälmar, vilket i flera fall gav en mycket bra illustration av det våldsamma upploppet.

- Jag hade semester och drack nog en tio starköl under eftermiddagen. Jag var full och korkad, men hade ingen avsikt att skada någon. Jag uppfattade det som om nån skrek ”AIK:arna kommer”. Alla började rusa, jag också, och sen ballade det ur, sa 22-åringen inför rätten.

Flera av de äldre männen, tillhörande Wisemen, påstod att de inte alls befunnit sig i närheten av Gamla Ullevi den aktuella kvällen och förnekade att de skulle vara just dom som figurerade på de detaljrika fotografierna.

Erfarna supporterpoliser hävdade dock motsatsen.

Åtalet har rört två intermezzon, den 4 augusti 2011:

• Först skedde rusningar och attacker mot poliser och deras hästar, ordningsvakter och annan bevakningspersonal i korsningen Smålandsgatan och Parkgatan. Det kastades flaskor, stenar, andra hårda föremål, knallskott och bengaliska eldar. Flera uniformerade och civilklädda polismän skadades.

• Efter matchen deltog, enligt åklagaren, nio av männen i en vild jakt på AIK-fans i närheten av Centralstationen. Konfrontationen stoppades i sista stund och då angreps i stället polispatruller och deras fordon. Denna händelse anses inte bevisad som ett våldsamt upplopp.

I augusti 2001 attackerades några vanliga Hammarby-supportrar (utan koppling till någon firma) på väg till en Ullevimatch i centrala Göteborg

.Ett 40-tal IFK-fans, många medlemmar i Wisemen, gick till angrepp med bland annat metallrör och vägkoner. Ett av offren fick mycket allvarliga skallskador och kom till den efterföljande rättegången –i mars 2003 –sittande i rullstol. Elva av huliganerna åtalades.

Samtliga friades dock i Göteborgs tingsrätt.

Mest läst