Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

15-åringar diskades – Gothia Cup ber om ursäkt

Innebandylaget från Kalmar fick dispens för att ha med en 16-åring i laget. Det var i alla fall vad de trodde. Men efter att ha gått till kvartsfinal diskades de plötsligt av Gothia Cup. – Våra killar har gråtit hela natten, säger Christina Karlberg.

Hon är styrelseledamot i CL98IC, innebandyföreningen från Kalmar som i många år deltagit i Gothia Cup. Inför årets turnering mejlade klubben till tävlingsledningen för att söka dispens för en 16-åring som ville vara med och spela med de 15-åringar han alltid tränat med.

Gothia Cup svarade att någon dispens inte behövde sökas, eftersom alla lag har rätt att använda en överårig. I alla fall var det så klubben tolkade svaret från Gothia Cup.

– De ställde en fråga till oss och vi svarade inte rakt av på den. Vi var inte tillräckligt konkreta, vilket innebar att vårt svar kunde misstolkas. Vilket uppenbarligen också skedde, säger turneringsledaren Lena Rönnefors.

Efter att laget besegrat Älvsjö i åttondelsfinalen lämnade Älvsjö in en protest mot att CL98IC hade en överårig spelare. En protest som tävlingsjuryn godkände, trots att man kände till tävlingsledningens tidigare besked till föreningen.

– Juryn dömde efter de regler som finns och är oberoende från oss, säger Lena Rönnefors.

Gothia Cup har publicerat en redogörelse på sin hemsida där man medger att svaret var otydligt och att man ber "förbehållslöst om ursäkt" för det inträffade. En klen tröst för Christina Karlberg och hennes P15-lag.

– Jag tycker det är mesigt att säga att deras besked var otydligt, det var ju direkt felaktigt. Vi är jättebesvikna och våra killar har gråtit hela natten här. De ville inte ens äta frukost där de bodde eftersom de fick ta emot glåpord från andra lag.

Laget från Kalmar fick besked om att de diskats bara 45 minuter innan kvartsfinalen skulle starta. Då var redan Älvsjö – laget man trodde att man besegrat – på plats, vilket Karlberg tolkar som att de fått beskedet tidigare.

– Vi fick reda på det av deras föräldrar, säger Christina Karlberg, och fortsätter:

– Vi är en av de föreningar som varit med längst i den här turneringen, men vi kommer inte att prioritera den nästa år. Vi är jättebesvikna.

Turneringsledare Lena Rönnefors förstår klubbens besvikelse.

– Ja, såklart. Det är ju unga killar det handlar om. Det är väldigt ledsamt för både spelare och ledare och nu måste vi se till att det här aldrig händer igen, säger hon.

Efter att GP:s artikel först publicerades är det flera som reagerat. Bland annat Partille IBS, som förlorade mot CL98IC i gruppspelet, och därmed inte gick vidare till A-slutspel. De menar att även de borde få en ursäkt, eftersom det resultatet inte ändrades, trots att CL98IC sedan diskades.

– De har ju fuskat, så det enda laget som verkligen drabbats här är vi. Vi tycker att Gothia Cups agerande är väldigt konstigt, det blir Kalle Anka-nivå på allting, säger ledaren Urban Jansson.

Han tycker inte synd om det diskade laget från Kalmar.

– De ska läsa reglerna precis som alla vi andra gör.

Mest läst