Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

15-åringen i Göteborgs tingsrätt tidigare i år. Där friades han.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

15-åring friad i fildelarrättegång

Rättegången mot den 15-åring som åtalats för fildelning från sin skoldator genomfördes på tisdagen i Göteborgs tingsrätt. Efter långa förhandlingar beslutade rätten slutligen att fria pojken från misstankar om brott mot upphovsrättslagen.

Rättegången mot 15-åringen, en elev på Buråsskolan, hölls inför stängda dörrar. Det beslutade rådman Tove Klackenberg efter fem minuters förhandling, på förslag från 15-åringens advokat Peter Gillberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den femtonårige pojken anklagades för att ha laddat ned minst 24 filmer från internet, och för att ha delat med sig av dem.

Han blev påkommen med flera filmer i sin skoldator i ett av Buråsskolans klassrum i mars i år.

15-åringen förnekade brott. Han medger att han visserligen har laddat ner, men varken uppsåtligen eller av oaktsamhet. Pojken förstod inte heller att han genom vissa program gjort materialet tillgängligt för andra.

Rätten trodde honom. Två av nämndemännen ville fria och då räckte det inte att ordföranden och en nämndeman ville fälla.

Den unge pojken kom in i rättssalen följd av medias fotoblixtar. Förutom media fanns i tingsrättens foajé också representanter för olika intresseorganisationer, bland andra Piratpartiets partiledare Anna Troberg.

– Det känns viktigt att få vara på plats, säger Troberg. Jag kan bara föreställa mig hur det känns att som femtonåring släpas inför rätta för att man gjort något av det finaste man kan göra, för att man delat med sig av kultur.

Åklagaren yrkade på straffet ungdomstjänst. Huruvida tingsrätten kommer att överklagas är ännu oklart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.