Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collage

15-årige domaren: Gais stöttar utpekade ledare

Efter samtal med de inblandade parterna i den ungdomsmatch som slutade med att en 15-årig domare åkte hem i tårar har Gais beslutat att låta tränarna fortsätta i föreningen.

Örgryte IS meddelade på onsdagen att man låtit stänga av en ledare som ansågs ha uppträtt aggressivt under en match i helgens ungdomsturnering. Men den match som blivit mest omtalad – och som slutade med att domaren åkte hem – var mellan Gais och småländska Lindslöfs IF.

Gais har de senaste dagarna försökt utreda vad som egentligen hände, och kommit fram till at man har ett ansvar för den uppkomna situationen. I ett pressmeddelande skriver man:

"Vi var del i en match där en persons negativa upplevelser har företräde allt annat. Våra ledare har däremot inte skrikit okvädningsord eller haft åsikter om kvaliteten på arbetsinsatsen hos berörd domare. Det är viktigt att förmedla."

Man fortsätter:

"Däremot är det troligt att ett grönsvart överengagemang kring ett allt för resultatinriktat tänk med verbalt pådriv har bidragit till en negativ upplevelse för en ung person inom fotbollen. Denna företeelse och mer därtill gjort helhetsupplevelsen för berörd domare till katastrofal. Här delar GAIS ansvaret med motståndarlagets ledare i vår match, men också med ledare och publik i tidigare matcher samma dag."

Gais kommer dock inte, som Öis att stänga av någon ledare. Man betonar att de berörda ledarna tidigare har skött sig exemplariskt, och att det vore ett "snabbt och enkelt men cyniskt beslut" att sparka dem.

I stället vill man ta lärdom av händelsen, öka utbildningen av sina ledare och höja kraven, skriver Gais. De ledare som pekats ut kommer att vara en del av utbildningen, och dessutom erbjudas ett utökat stöd. Målet är, enligt Gais skrivelse, att "samtliga ska gå stärkta ur situationen".

GP har talat med en av de ledare i Gais som pekats ut. Han menar att Gais ledare kan ha bidragit till en hetsig stämning, men delar inte bilden som den domaransvarige förmedlade, att Gaisledarna skulle ha trakasserat den unga domaren.

– Vi var engagerade och inne i matchen, och det är möjligt att jag gav ett spydigt svar till ledaren för arrangörsföreningen när hon bad oss lugna ner oss. Men jag hade ingen aning om att det ropats saker åt den här domaren, och det var varken jag eller min tränarkollega som gjorde det. Det skulle vi aldrig göra mot en 15-årig tjej, säger tränaren.

Han är glad att Gais fattat beslut om att de får fortsätta i föreningen.

– Annars vet jag inte vad jag hade tagit mig till. Jag är stolt över hur Gais har hanterat det här och nu vill vi vända det här till något positivt. Det har varit fruktansvärda dagar för mig och min tränarkollega, men om vi kan bli exempel på hur det kan gå när man är för het så kan det leda till något fantastiskt bra på sikt, säger han.

En längre intervju med ledaren kommer senare.

Mest läst