Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  I december förra året skakades Framtidsgymnasiet och Plusgymnasiet av upplopp sedan två unga tjejer lagt ut kränkade bilder och texter om andra på Instagram.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  15-årig flicka erkänner bilder på Instagram

  Den 15-åriga flickan har erkänt att hon skapat Instagramkontot och där publicerat sexuella kränkningar i bild och text. Hennes 16-åriga kompis förnekar allt. De riskerar ett skadestånd på runt 700 000 kronor.

  De två minderåriga tjejerna åtalas i nästa vecka för grovt förtal.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Enligt förhörsdelen i utredningen medgav den yngsta av de misstänkta, 15-åringen, ganska omgående att det var hon som startat det kritiserade Instagramkontot.

  Hon lade, i december i fjol, ut en text med innebörden att hon ville ha in tips på ”vilka unga som är de värsta hororna i Göteborg”. Efter ett par dygn hade 15-åringen fått in upp emot tusen förslag från olika avsändare.

  För att därefter offentliggöra de inskickade påståendena krävdes en serie åtgärder av tekniskt natur, ett antal godkännande. Men mängden material var enormt stor.

  Enligt egen utsago klickade flickan – mer eller mindre i panik – OK på det mesta utan urskillning.

  Alltihop hamnade alltså på bilddelningsajten Instagram.

  Där kunde då plötsligt namngivna ungdomar, deras kamrater och anhöriga läsa långa rader av grundlösa rykten och förolämpningar.

  Spridningen av de förnedrande uppgifterna vållade upploppsliknande kravaller utanför två av stans gymnasieskolor, Plusgymnasiet vid Gullbergsvass och Framtidsgymnasiet på Första Långgatan.

  Där ropade upprörda ungdomar på hämnd mot kontots grundare, som då uppgavs vara inskrivna vid skolorna. Nu visar det sig dock paradoxalt nog att det är två högstadietjejer, utan anknytning till något gymnasium alls, som ställs inför rätta.

  16-åringen anses kopplad till brottsserien, dels genom 15-åringens vittnesmål, dels via sms-trafik som indikerat att den äldre av flickorna åtminstone haft god kännedom om Instagramkontot:

  – Jag säger inte mer än att min klient nekar till anklagelserna. Detta är ett känsligt fall och jag väntar med uttalanden tills åklagaren lämnat in sin stämningsansökan, betonar advokat Claes Östlund.

  När förundersökningen blir officiell kan även identiteten på ”tipsarna”, de som bidragit med underlaget till Instagramkontot, komma att avslöjas. Såvida inte tingsrätten väljer att sekretesskydda dessa personer. Också de löper risk att utsättas för nån typ av vedergällning.

  Det vanliga skadeståndskravet i mål som gäller grovt förtal är cirka 15 000 kronor.

  Eftersom det handlar om 46 målsägande (lika många anmälningar har för övrigt lagts ner) kan summan för de två tjejerna, om de fälls i domstol, hamna på cirka 700 000 kronor.

  Kammaråklagare Annika Boman kommenterar inte ärendet vidare förrän efter det att åtal väckts.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.