Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collagedomare

15-årig domare hånad till tårar – åkte hem

Under en cup för barn i helgen gick ledare för bland annat Öis och Gais till verbal attack på en 15-årig domare – som fick nog och lämnade turneringen.– Hon åkte hem, och det förstår jag, säger Therese Gybäck i arrangerande Fässbergs IF.

Fässbergscupen är en årlig träningsturnering för flickor och pojkar födda 04, det vill säga 11- till 12-åringar. Även domarna är ungdomar, i 15-årsåldern, och således med ringa erfarenhet.

Något som vissa ledare uppenbarligen hade svårt att hantera. Askims ordförande, Lars Fallberg berättar i ett mejl till GP hur de unga domarna attackerades med verbala glåpord under framför allt två matcher, den mellan Öis och Azalea, och den mellan Gais och Lindsdals IF:

"Ledare från bland annat Gais och Öis betedde sig riktigt illa. De gormade, skrek och skällde så till den milda grad att en av de stackars ungdomarna som dömde en av matcherna började gråta och lämnade planen. Jag noterade att domaransvarig för cupen körde hem henne. Hon ville inte döma mer."

Den domaransvarige, Niclas Tidblom, bekräftar bilden:

– Först var det Öis som spelade mot Azalea. Domarna var 14 och 15 år och jag hade förklarat för dem att de var orutinerade och där för att lära sig. Ändå klagade Öistränarna på domaren och sa att "det var den sämsta domaren de sett".

– Sedan var det matchen mellan Gais och Lindsdal. Båda lagens ledare attackerade domarna och tjatade hela jävla tiden om hur dålig hon var. Någon i publiken skrek till och med könsord åt henne. Efter matchen sa min domare att hon inte ville döma mer. Hon var jätteledsen och jag fick skjutsa hem henne, säger Tidblom.

Det var Fässbergs P04-lag som arrangerade cupen, och ledaren Therese Gybäck är lika upprörd som Askims ordförande och den domaransvarige.

– Jag var med vid det andra tillfället, när Gais spelade mot Lindsdal. Jag märkte att båda lagens ledare hackade på domaren och jag försökte få dem att lugna ner sig. Då fick jag svaret att "det är ju slutspel". Men då har man inte fattat någonting. Det är ju pojkfotboll, inte allsvenskan. Det beteendet är inget vi står inom Göteborgsfotbollen och verkligen inte i vår träningsturnering, säger Gybäck.

Hon försökte dels lugna ner ledarna, dels stötta den utsatte domaren som dömde.

– Jag sa till henne att inte lyssna på dem, men hon sprang ju på den kanten där det var som värst. Det var "domarjävel" och "du kan lika gärna gå av planen". Jag förstår att hon inte ville döma mer efter det.

Fässberg kommer nu att ta kontakt med de berörda klubbarna och göra en skrivelse till Göteborgs fotbollförbund.

Askims ordförande, Lars Fallberg:

– Det här händer titt som tätt och jag blir så trött på det. Särskilt när det handlar om två stora klubbar som Gais och Öis. Det är vuxna ledare och ska ju vara föredömen. Så här får det inte gå till.

GP har även talat med den 15-årige domaren som åkte hem efter att ha dömt matchen mellan Gais och Lindsdals IF.

– Det var jobbigt. De skrek att jag var dålig och seg och att de inte ville att jag skulle fortsätta döma. Så då ville jag åke hem, säger hon.

Har du varit med om det här tidigare?

– Nej, jag har varit med om att de skriker när det är äldre som spelar, men det här var ju 11-åringar. Det känns som att de tog det så allvarligt.

Kommer du att döma igen?

– Ja, jag kommer fortsätta.

Lars Fallberg, Askims IK, skriver:

"Det här är tyvärr ingen ny företeelse. Inte desto mindre behöver vi agera och reagera med avsky när det inträffar. Jag blir ledsen när vuxna människor beter sig som grottmänniskor och glömmer att de fungerar som föredömen för våra ungdomar."

GP har sökt ansvariga inom Öis och Gais.

Mest läst