Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy5066f3.jpg
Den skadade reaktorn i Fukushima, före och efter explosionen.

140 000 människor evakuerade

Det var vid halv tio på lördagskvällen svensk tid som vattenkylningen av reaktor Fukushima 3 stoppades.

Det japanska kärnkraftsbolaget Tepco meddelar att kylsystemet i reaktor 3 i kärnkraftverket Fukushima 1 är ur funktion, vilket ökar risken för en explosion.
Det var vid halv tio på lördagskvällen svensk tid som vattenkylningen av reaktorn stoppades och trycket stiger något, sade Tepco i en larmrapport till regeringen.
Tidigare under dagen inträffade en explosion i en annan reaktorbyggnad på Fukushima 1.

Skalvkatastrofen i Japan ledde till en explosion i ett kärnkraftverk. Allmänheten manas att hålla sig inne, men enligt myndigheterna ska det inte ha varit en härdsmälta som inträffat.

Enligt IAEA har 140 000 människor evakuerats från området runt reaktorna Fukushima 1 och Fukushima 2, skriver norska vg.se.

Explosionen på lördagsmorgonen svensk tid raserade en reaktorbyggnad och skadade fyra anställda. En vit rökplym steg mot skyn och regeringen beslutade att utvidga evakueringszonen till två mils radie.

Enligt kraftbolaget Tepco var det betongskalet som kollapsade, reaktorns metallinneslutning innanför betongen har inte kommit till skada.

Höga halter av radioaktivitet har däremot konstaterats utanför verket. Den strålningsmängd per timme som uppmätts vid Fukushima 1 motsvarade enligt nyhetsbyrån Kyodo den som är tillåten under ett helt år.

Samtidigt hävdade premiärminister Naoto Kan att strålningen minskade efter explosionen. Före explosionen släpptes radioaktiv ånga ut för att minska trycket i reaktorer på båda kärnkraftverken. Tepco sade att det rörde sig om kontrollerade utsläpp och att de inte skulle utgöra någon hälsorisk.

-En Tjernobylkatastrof är inte möjlig med en lättvattenreaktor. Förlusten av nedkylning innebär en temperaturhöjning, men det stoppar även kärnreaktionen, sade professor Naoto Sekimura vid Tokyos universitet enligt Reuters. -Även i ett värsta scenario innebär det en del radioaktivt utsläpp och materiella skador, men ingen explosion, förklarade han.

Om det skulle inträffa en härdsmälta och den kan inneslutas och kylas går situationen enligt Lars Gunsell vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) att hantera - om inga andra problem tillstöter.

-I det har fallet har situationen varit lite den omvända, härden har varit kyld men inneslutningen har haft ett högt tryck. Man har därför behövt göra ett medvetet utsläpp från anläggningen, sade han till TT.

Enligt uppgifter till SSM slogs elförsörjningen för att driva pumpar och kylsystem ut av antingen jordskalvet eller tsunamin. Även det dieseldrivna reservelsystemet hade skadats.

Kraftverken ligger cirka 25 mil nordost om Stortokyo, ett område med runt 30 miljoner invånare.

Premiärminister Kan uppmanade befolkningen att bevara lugnet. Han lovade också att medborgarnas hälsa ska skyddas, vid ett framträdande i tv.

Fyra anställda som skadats var vid medvetande och skador är inte livshotande, enligt ägaren till anläggningen, Tokyo Electric Powers (Tepco).

sgb_grafik
sy50144b.jpg
Japansk tv visar Fukushima 1 före och efter explosionen. Den förstörda reaktorhallen är inringad på den undre bilden. Klockslagen är japansk tid, tidsskillnaden mot Sverige är åtta timmar.
TVreaktor

I mars 1979 inträffade en reaktorolycka i kärnkraftverket Three Mile Island 15 kilometer från Harrisburg i Pennsylvania. Den direkta orsaken var att en ventil hade stannat i öppet läge så att ånga strömmade ut ur reaktorn. Personalen felbedömde situationen och stängde av nödkylningen. Reaktorn överhettades och kärnbränsle skadades, vilket ledde till en partiell härdsmälta. Stora mängder radioaktivt material kom ut i reaktorinneslutningen. Inuti i anläggningen var strålningen hög men utsläppet till omgivningen blev trots det litet. 140 000 människor evakuerades i samband med olyckan.


Reaktorolyckan i Tjernobyl inträffade den 26 april 1986. Kraftverkspersonalen skulle genomföra ett experiment i reaktor nummer fyra. På grund av reaktorns konstruktion, att en del av säkerhetssystemet var frånkopplat och personalens felgrepp steg reaktoreffekten mycket snabbt till ungefär 100 gånger normal full effekt. Bränslet smälte i hettan och två ångexplosioner förstörde överdelen av reaktorn och taket på reaktorbyggnaden. Cirka 200 personer bedöms ha strålskadats allvarligt och 32 människor dog inom tre månader efter olyckan.
Den brand som bröt ut i samband med Tjernobylolyckan förde stora mängder radioaktiva ämnen rakt upp i luften till drygt en kilometers höjd och de drev i väg med vindarna mot nordväst, bland annat till Sverige. Det radioaktiva molnet passerade över Sverige den 27 april och upptäcktes av mätutrustning vid Forsmarks kärnkraftverk den 28 april.


Det har också inträffat fler och något mindre incidenter, exempelvis en uranläcka vid en hemlig anläggning i Tennessee i USA, i augusti 1979.

Och under perioden januari till mars 1981 inträffade fyra radioaktiva läckor på Tsuruga kärnkraftverk i Japan.

En explosion på en hemlig anläggning i Sibirien i april 1993 resulterade i ett radioaktivt moln. Antalet skadade vid det tillfället är okänt.


Källor: Strålskyddsmyndigheten och AFP. (TT)

Mest läst