Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
ale

14 000 fick se svenskt i topp i Ale invite

Han brukar inte vara Mr 100 procent på tävlingar. Men när världseliten i snowboard kom till Ale slog 23-årige Niklas Mattsson till och vann Big air.

- Jag brukar krascha på tävling, så det var ett härligt kvitto att få, säger han.

Han betonar att det handlar om att kunna slappna av när det gäller.

- Att jag kunde åka avslappnat hela vägen var viktigt för mig, det bådar gott inför fortsättningen, säger Niklas Mattsson som redan på söndagsmorgonen beger sig till Sydkorea för att tävla i för-OS inför de olympiska spelen 2018.

De cirka 14 000 personer som kommit till skidanläggningen i Ale kommun drygt två mil norr om Göteborg för att se världseliten göra upp i World snowboard tour fick vara med om dubbelt svenskt i topp.

Tvåa efter suveräne Mattsson på totalt 178,33 poäng efter tre åk kom 22-årige Måns Hedberg på 152,66 poäng. Hedberg är tillbaka i världstoppen igen efter att ha dragits med en krånglande häl en tid. Trea slutade blott 15-årige supertalangen Redmond Gerard, USA.

- Jag och Måns Hedberg är bästa kompisar, tränar och tävlar tävlat mycket ihop, så det var extra roligt, säger Mattsson som värderar segern högt:

- Jag brukar kunna få till det under träning – men lyckas inte lika ofta på tävling. Därför var det skönt att allt satt hela vägen, inte minst eftersom jag inte tränat särskilt mycket på tricken jag körde med, säger han och fortsätter:

- Att jag vann handlar mycket om att det var en avslappnad och bra tillställning där man åker tillsammans med sina kompisar och har kul helt enkelt. Nu gäller det att få till det även i fortsättningen.

Det är ett tufft tävlingsprogram som väntar.

Efter Sydkorea bär det till Oslo och X-games, därefter USA innan det är dags för VM i Kina.

- Även om det här är det bästa jag vet, så sliter allt resande och allt tävlande på kroppen. Det gäller att hålla mental fokus när det kommer till tävling och avgörande under kort tid.

För en lekman ser er sport fullständigt livsfarlig ut. Är du aldrig rädd?

- Det är klart att det finns situationer som kan vara otäcka, men att vara rädd när man står där uppe på toppen och ska iväg fungerar inte, då kan man inte hålla på. Däremot måste man ha respekt, en insikt om att vissa trick kan vara riskfyllda. Men det här mitt liv, jag har åkt sedan jag var fem år och tävlat på hög nivå sedan jag var 16. Det har blivit en livsstil, säger Niklas Mattsson.

Sverige stora stjärna i snowboard, Sven Thorgren som kom fyra i OS 2014, lyckades inte i Alebacken. Han kom nia av tio i finalen.

- Tyvärr gick det inte så bra som jag hoppats på, jag har haft det litet motigt i tävlandet på sistone. Jag blir förbannad fem minuter, sedan går det över. Jag måste blicka framåt, förklarade han.

Damklassen i Ale vanns i överlägsen stil av slovakiskan Klaudia Medlova. Hon blev historisk eftersom det var första gången damerna tävlade i Big air under touren.

- Jag är väldigt glad och stolt över segern, inte minst över att vara första kvinna att vinna, säger hon efter segern.

Medlova hade full kontroll över tävlingen från första stund.

Inför tredje och sista åket hade hon i princip segern klar. Hon åkte avslappnat, bjöd den stora publiken på en extra uppvisning och slutade på fina 95,3 poäng. En förbättring från toppnoteringen i första åket som slutade på 89,3 poäng.

Två kom brittiskan Aimee Fuller medan Anna Gyarmati, Ungern, lade beslag på tredjeplatsen.

Totalt tävlade fem kvinnor i världseliten, att det inte var fler på plats förklaras med att det under helgen samtidigt pågår en stor tävling i USA som konkurrerar med den svenska tävlingen.

- Det var första gången jag tävlade i Sverige, ett väldigt bra arrangemang, säger världsstjärnan.

Mest läst