Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

104 procent kött i korven?

Svenska livsmedelsbutiker säljer korvar som innehåller mer än 100 procents kött, enligt innehållsförteckningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– För att få fram 100 gram korv använder vi 104 gram köttråvara. Om vi skulle skriva att det vore mindre kött än 104 procent har vi inte följt lagen riktigt, säger Åke Thuresson på Trångsvikens Chark till DN.se.

Men KO/Konsumentverkets jurist håller inte med:

– Inget kan innehålla mer än 100 procent och 100 procent är allt, säger juristen Gunnar Wikström.

Anna Göransdotter Nilsson på Livsmedelsverket förklarar:

- I vanliga fall, när det gäller till exempel en räksallad, ska man ange i procent hur stor del av varje ursprungsprodukterna som har legat till grund vid framställningen av den färdiga varan.

- Men när det gäller varor som minskar i fuktmängd, som köttet i korv, ska man ersätta procentsatsen med vikten på ursprungsvaran.

Så: uppgiften 104 procent kött ska ersättas med vikten på det kött som användes vid korvtillverkningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.