Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 2

1000 anställda bort på SAS

1 000 anställda ska bort från SAS, uppger flera danska medier. Men fackorganisationerna har inte accepterat sparplanen.

I morgon klockan 08.00 presenterar SAS sin framskjutna kvartalsrapport och sin besparingsplan för framtiden.

Enligt flera danska medier innehåller planen minskning av personalen med över 1 000 medarbetare, av totalt runt 14 000 anställda.

Den sparplan som danska TV2 Finans tagit del av, som väntas läggas fram på måndag, innehåller också 15 procents löneminskning för de anställda som stannar kvar i bolaget.

Den tuffa sparplanen ska ha fått flera banker att godkänna förlängda lån till SAS, för att bolaget ska klara sig ur krisen.

Flygexperten och författaren Richard Björnelid, som skrivit flera böcker om SAS, skriver på sin blogg att SAS hotat danska kabin-facket med konkurs om de inte går med på sänkta löner, mer arbetstid och inskränkningar i uttag av semester.

SAS vill inte kommentera huruvida man förankrat sparplanen hos de fackliga organisationerna.

Danska kabinfacket CAU, som tidigare i år gått med på halverad decemberlön, har inte godkänt sparplanen.

Till danska nyhetsbyrån Ritzau säger CAU:s pressansvarige Jean Pierre Schomburg:

- Hållningen är att det som framkommit i media inte är acceptabelt.

Pilotfacket har inte heller formellt godkänt planen, enligt Sören Skoog, vice ordförande för SAS-sektionen i Svensk Pilotförening, eftersom de inte haft några fackliga förhandlingar om SAS framtidsplan.

- Vi har fått information löpande om vad man tänkt sig, men man har inte kallat till några förhandlingar. Vi avvaktar och ser vad SAS kommer med i morgon bitti. Jag kan inte kommentera processen nu, men med så stora besparingar har jag svårt att se att något ska vara orört, säger Sören Skoog till GP.

Han känner inte igen de tuffa tongångarna med konkurshot som kabinpersonalen ska ha mött i Danmark.

Bankerna vill ha statliga garantier för att gå med på att förlänga de lån på 4,7 miljarder som går ut sommaren 2013.

EU-kommissionen har i veckan haft informella samtal med regeringarna i Stockholm, Oslo och Köpenhamn om finansieringskrisen för flygbolaget SAS, då regeringarna måste ha godkänt från EU för att lämna riktat stöd till SAS:

När ryktena om SAS kris nyligen tvingade fram ett börsstopp, meddelade bolaget att de ska spara 3 miljarder kronor och sälja av verksamheter för ytterligare 3 miljarder, vilket redovisas i detalj på måndag.

Därefter sköt SAS oväntat på presentationen av kvartalsrapporten en vecka. Orsaken till det är officiellt att man ville bli klar med framtidsplanen för att presenterar båda rapporterna samtidigt.

- Nu när allting är klart presenterar vi den på måndag. Vi har tidigare varken pratat om processer eller detaljer kring planen. Det kommer vi inte göra idag heller, säger Malin Selander, pressansvarig för SAS i Sverige till GP.

Pågår några förhandlingar med fackliga organisationer nu?

- Vi går inte in på några detaljer kring processen eller planen överhuvudtaget, säger Selander.

Mest läst