Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

100-meters provpålar för nya bron

En ny rättslig vända väntar för den nya bron över Göta älv. Men redan i april slås det ned 100 meter långa pålar i marken. Samtidigt görs mätningar vilken påverkan pålningen får.

Göta Älvbrons ersättare, Hisingsbron, är tänkt att binda ihop staden och bli en symbol för hela Göteborgsregionen.

GP har tidigare berättat om att det planerade brobygget överklagats. En av tvistefrågorna är höjden på den nya förbindelsen som ska stå klar 2020. Den nuvarande höjden är 19,5 meter medan den höj- och sänkbara bron ska få tolv meters segelfri höjd.

I det prövningstillstånd som Mark- och miljööverdomstolen beviljade efter överklagandena gavs dock tillstånd för arbeten under prövotiden.

Och nu är det dags att genomföra de första mätningarna och undersökningarna, uppger trafikkontoret i ett pressmeddelande.

Undersökningarna består bland annat av provpålning. 100 meter långa pålar ska slås ned i marken utanför NCC:s kontorsbyggnad vid Gullbergs Strandgata med start i april. Syftet är att pröva olika tekniker för pålning och samtidigt mäta vilken påverkan det får på omgivningen.

- Vi gör undersökningarna oberoende av vilken bro vi i slutändan kommer att bygga och samlar på det här sättet den kunskap vi behöver för att bygga en ny bro över älven, säger trafikdirektör Stefan Eglinger.

Mest läst