Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

100 kilometer i timmen upp och ned

Skruvar, loopar och nerver - Lisebergs största, snabbaste och tekniskt mest avancerade åkattraktion närmar sig sitt premiärdatum.

Det börjar med en nedförsbacke och fortsätter sedan med allt från korkskruvar till stunder av viktlöshet – allt i en hastighet av som högst 100 kilometer i timman.

För att få åka Helix måste man vara över 130 centimeter lång. Det är Liam Haag, 11 år, väldigt glad för.

– Jag oroade mig för att de skulle sätta 140 centimeter som gräns. När jag hörde att de satte 130 centimeter blev jag så lättad!

Han har velat åka Helix i ett halvår. GP träffade först honom och hans mamma Louise Haag på en rundtur när Liseberg visade upp den nybyggda banan. När Liam fick frågan om han ville följa med på premiärturen tackade han ja direkt.

Efter första åket är han väldigt nöjd.

– Den får högsta betyg, tio av tio, säger Liam.

Två minuter

Helix gröna räls slingrar sig fram mellan Lisebergsbanan och Flumeride. Banan är 1,4 kilometer lång och har två accelerationspunkter där tåget får ny fart. Under den drygt två minuter långa åkturen vänds passagerarna upp och ned vid sju tillfällen och upplever en känsla av viktlöshet tre gånger.

Förutom Liam Haag deltog också ett stort pressuppbåd och berg- och dalbaneklubben The European Coaster Club med 110 medlemmar när det blev dags att testa Helix. Lisebergs vd Andreas Andersen hälsade alla välkomna och beskrev känslan inför premiärturen som både förväntansfull och nervös. Då pågick fortfarande byggarbeten i trädgården och vid ingångarna.

Berg- och dalbaneklubbens medlemmar har rest till Göteborg från hela Europa för att få testa på Helix g-krafter innan nöjesparken öppnar sina dörrar på lördag.

Engelsmannen Scott Webb står i kön för att åka banan en tredje gång.

– Helix är väldigt bra. Jag önskar bara att man fick mer "air time". Sverige ska vara stolt över att ha en sådan berg- och dalbana, tycker jag.

Klubbkompisen Kristian Johansen kommer från Norge. Han håller med Scott Webb om att banan kunde ha haft mer "air time", men poängterar att det redan är ovanligt mycket.

– Det är ett bra åk, inte så intensivt som man kan tro, säger han.

Bild - 1
Liam Haag inför Helix-åket.
Mest läst