Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/8

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  100-årig Sinatra hyllas världen över

  Den 12 december skulle Frank Sinatra ha fyllt 100 år. Jubilaren firas från Hoboken till Helsingborg när ett uppbåd av artister trängs på en mängd hyllningskonserter.

  Delar av den amerikanska artisteliten, bland andra Lady Gaga, Alicia Keys och Tony Bennett, samlades i Las Vegas förra veckan för att spela in hyllningskonserten "Sinatra 100" för tv-bolaget CBS.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men Frank Sinatras jubileum har uppmärksammats även på våra breddgrader. Christer Sjögren, Kristin Amparo, Andreas Weise och Sandviken Big Band befinner sig just nu på en turné med namnet "Sinatra 100 år". Den stundande 100-årsdagen firades även på en annan, kanske aningen otippad, scen när hovsångarna Peter Mattei och Elin Rombo i november tog sig an Sinatras låtskatt på Kungliga Operan i Stockholm.

  -Jag har aldrig uppträtt med sådan här musik förr. Det var så kul på ett annat sätt än vad jag är van vid. Att vara sig själv på scen och inte spela en roll var en helt ny situation för mig, säger Elin Rombo.

  "En inspiration"

  Frank Sinatra var en amerikansk underhållningsprofil av ett klassiskt snitt, som hade sina mest framgångsrika år under 1940- och 50-talen innan rockmusiken skulle komma att förändra allt. Men trots att hans glansdagar hör till en svunnen era, och trots att han inte skrev någon musik själv, så har Sinatra lämnat ett outplånligt arv efter sig, menar Elin Rombo:

  -Att vi kan prata om den här musiken nu har med Frank Sinatra att göra. Hade han inte sjungit in alla låtar hade de inte varit kända, helt enkelt. Man måste inte lyssna på hur Sinatra sjöng låtarna för att kunna göra dem själv, men han är en inspiration - hur han behandlar sin röst, med vilken lätthet han uttrycker sångerna. Man kan ju fundera över varför han gjorde det så himla bra.

  Unik karisma

  Att Christer Sjögren är en av dem som uppmärksammar Sinatras jubileum kommer inte som någon överraskning. Dansbandsikonen spelade in en hyllningsskiva till Frank Sinatra i fjol, och har haft "My way" med sig i bagaget sedan "Kramgoa låtar 9" släpptes 1981. Han har även haft förmånen att få se "Ol' blue eyes" uppträda i egen hög person - två gånger.

  -Jag såg Sinatra i Globen 1990. Det var helt fantastiskt att få se honom livs levande. Det är någonting speciellt med en så gammal artist som har så mycket karisma. Sedan såg jag honom igen 1993. Då hade han åldrats och var lite glömskare, men publiken förlät honom såklart. Han var ju en sådan ikon, säger Christer Sjögren.