Björn Carnemalms staty "Ulla, vad hände sen?" som med mosaik illustrerar affischer från Ulla Jacobssons filmer visar också en statyn av en ung flicka som ilsket frågar "Fan, fattar du inte!"
Björn Carnemalms staty "Ulla, vad hände sen?" som med mosaik illustrerar affischer från Ulla Jacobssons filmer visar också en statyn av en ung flicka som ilsket frågar "Fan, fattar du inte!" Bild: Björn Carnemalm

Så blev Mölndals nya staty "fake news"

Konstnären Björn Carnemalm hade nog räknat med att hans konstverk "Ulla, vad hände sen?" skulle skapa reaktioner. Men att en bild av statyn skulle spridas med fejkade budskap i forum runt om i Europa och USA hade han inte kunnat ana.
– Man har ju sett hur det kan dra i väg men att uppleva det personligt och på nära håll. Det är djupt fascinerande, säger han.

ANNONS
|

"Tror konstnären att vi Mölndalsbor njuter av den fula, arga, dvärgliknande figuren i brons då vi tar en kopp kaffe på serveringen?"

Signaturen 'Brita' har skickat in en insändare i Mölndals-Posten. Hon är inte nöjd med Björn Carnemalms staty på Ulla Jacobssons plats i centrala Mölndal. Hellre än flickan hade hon velat se en ren gestaltning av skådespelerskan själv.

Hon är inte ensam. Bland Mölndals-Postens insändare har fler tyckt till. Signaturen 'Hans' anser att Ulla Jacobsson har "blivit vanhedrad" och att statyn har "väckt de flesta Mölndalsbors vrede".

Den svenska synden kommenteras i Mölndal

Det är tydligt att Björn Carnemalms staty har lett till en livlig debatt i Mölndal. Han fick uppdraget att skapa ett konstverk på platsen som är döpt efter Ulla Jacobsson. Men istället för en traditionell avbildning har han tagit fasta på kontroversen som följde skådespelerskan efter hennes medverkan i filmen Hon dansade en sommar (1951). Under en kärleksscen syns då en närbild av Ulla Jacobssons nakna bröst.

ANNONS

Filmen blev upprinnelsen till en moraldebatt och tillsammans med Ingemar Bergmans film Sommaren med Monika (1953) fick den även bli symbol för begreppet "Den svenska synden".

Scen ur "Hon dansade en sommar" med Folke Sundquist och Ulla Jacobsson.
Scen ur "Hon dansade en sommar" med Folke Sundquist och Ulla Jacobsson. Bild: TT

"Det är just därför hon är arg"

I sin gestaltning har Björn Carnemalm siktat in sig på just den följande debatten om kvinnors rätt till sexualitet och sina egna kroppar. En debatt han menar pågår fortfarande.

– Med Metoo ser man nu åter kvinnor som får föra kampen om sina kroppar. Men nu har nya generationer fått ta över, säger han.

Konstverket är konstruerat så att affischer från Ulla Jacobssons filmer har avbildats i mosaik, utplacerade på marken. I mitten står en flicka i brons. Hennes ansiktsuttryck visar frustration och ilska.

– Hon är riktad som att hon kommer från biblioteket. Hon är bildad och påläst. Den resta handen är inte en knuten näve. Fingrarna pekar i ett debattuttryck. Det är som att hon säger "Fan, fattar du inte!" Jag och modellen laborerade mycket med hur man får fram det uttrycket, säger Björn Carnemalm.

I ett svar till signaturen Brita skriver han också i Mölndals-Posten:

"I ljuset av detta är det sorgligt att du väljer att kommentera flickans tänder, hennes håruppsättning, att hon ser pojkaktig ut, hennes klädval och att hon är dvärgliknande (det är ett barn!) Det är just därför hon är arg."

ANNONS
"Det är just därför hon är arg" svarar Björn Carnemalm signaturen 'Brita' i Mölndals-Posten.
"Det är just därför hon är arg" svarar Björn Carnemalm signaturen 'Brita' i Mölndals-Posten. Bild: Björn Carnemalm

Kontaktades av nätaktivister

Att människor har åsikter om konstverket tycker Björn Carnemalm är naturligt, rent av bra. Poängen är ju att statyn ska väcka debatt menar han.

Men historien slutar inte på Mölndals-Postens insändarsida.

I början av september blev nämligen Mölndals stads Facebooksida kontaktad av organisationen Sleeping Giants. En aktivistgrupp som framförallt opererar i sociala medier och vars ursprungliga inriktning har varit att få företag att sluta annonsera på plattformar som de menar har rasistiskt och sexistiskt innehåll.

De har exempelvis lagt en stor del av sitt fokus på Breitbart News. Nyhetssidan som tidigare drevs av Vita Husets forne chefsstrateg och Donald Trumps tidigare kampanjchef Steve Bannon.

Det var Sleeping Giants franska avdelning som hörde av sig. De hade noterat att en bild på Ulla, vad hände sen? spreds i forum tillsammans med budskapet att den upprättats för att främja integrering. (New statue built in Mölndal, Sweden meant to "promote the integration of foreigners".)

Björn Carnemalms syfte att lyfta debatten om den svenska synden hade försvunnit.

– Det är absolut inte det konstnären har avsett med verket, men det verkar passa de här hatorganisationerna att vinkla det på det sättet, förklarar Camilla Lengstrand, konstintendent på kultur- och fritidsförvaltningen i Mölndal.

ANNONS

Spreds från ett enstaka Twitterkonto

När Mölndals stad uppmärksammades på spridningen var det bara dagar kvar till valet. Kommunikatören Karin Svenner berättar att kommunen därför redan hade en förhöjd beredskap.

– Vi gjorde en snabb kartläggning och såg ganska direkt att det springer ur ett Twitterkonto. En tweet från användaren "Andrew Quackson", säger hon och skrattar till lite på grund av namnet

Från kontot hade det sedan spridits till en rad forum och även översatts till andra språk, som franska och grekiska. Bilden dök också upp i en artikel på den tidigare amerikanske politikern Ron Unz bloggforum The Unz Review.

– Artikeln är skriven sådär precis på gränsen. Det sägs inte rent ut men det är formulerat för att det ska uppvigla svansen, vilket syns i kommentarerna, säger Björn Carnemalm, som även han har följt spridningen.

Försvann lika snabbt som det dök upp

Konstverket såg ut att bli ytterligare ett politiskt slagträ på Internet. Men bara ett par dagar senare var det plötsligt över. I forumen verkade intresset ha gått över till andra händelser. Kommentarsfälten tystnade och statyn i Mölndal lämnades i fred.

Karin Svenner fortsatte att bevaka situationen under en tid men kunde inte hitta några nya uppdatering.

– Vad jag har sett har det inte byggts på något mer. Sen är det klart att jag inte kommer åt alla delar av nätet. Men det är lite så, det blossar upp och sen lägger det sig, säger hon.

ANNONS

Vad tänker du om att sånt här händer?

– Vi lever i ett förändrat medielandskap i dag. Vi som organisation måste förhålla oss allt mer till det som skapas i social medier. Det är en del av vår vardag. Sen har jag nog aldrig tidigare varit med om att det har nått amerikanska republikaners bloggar. Men å andra sidan vad vet jag? Det kan förstås ha hänt. Det går så fort i dag, säger Karin Svenner.

Tror att debatten kommer att lägga sig

Konstverket har alltså åter blivit en fråga som är upp till Mölndalsborna att stöta och blöta. Björn Carnemalm tror att även den debatten kommer att lägga sig om ett tag.

– Så är det ofta med offentlig konst att det blir debatt just när det kommer upp. Sen brukar det sjunka in och bli omfamnat. Sen ska det väl också sägas att jag även har fått många positiva kommenterar. Det har inte bara varit upprörda synpunkter, säger han.

Men hur var det att vara med om att ditt konstverket spreds såhär runt om i världen?

– Alltså, så länge det gäller konstverket får det leva sitt eget liv. Så länge det inte rör mig som person eller modellen jag har använt mig av. Det är en skulptur som handlar om debatt så det finns en rimlighet att den också debatteras.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS