Collector-vd:n: "Känner press att leverera"

Han har suttit på vd-stolen i två månader. Hans företrädare Liza Nyberg fick sju månader på sig innan tålamodet från Lena Apler och Erik Selin tog slut. Martin Nossman vill nu lotsa Collector Bank i en än mer lönsam riktning – genom en fortsatt tro på bankens produkter.
– Jag har det yttersta ansvaret, säger den nya vd:n.

ANNONS
|

Det var den 30 maj i år som Collector Bank, den av Lena Apler skapade digitala nischbanken, annonserade att vd:n Liza Nyberg sparkas med omedelbar verkan.

Bara drygt en månad tidigare visade siffrorna för första kvartalet 2018 att intäkterna å ena sidan ökat med 17 procent, men kostnaderna ökat betänkligt. Dessutom hade en tredjedel av börsvärdet försvunnit.

Liza Nyberg fick jobba som vd i sju månader på Collector innan hon sparkades från posten.
Liza Nyberg fick jobba som vd i sju månader på Collector innan hon sparkades från posten. Bild: Kristofer Hedlund

Ägarna var inte imponerade. Liza Nyberg fick packa ihop efter bara sju månader som vd. Några veckor senare tackade finanschefen Maria Lykken Ljungdahl för sig. Samtidigt var framtiden redan utstakad. Den stavades Martin Nossman, handplockad från Capital Markets på Handelsbanken.

LÄS MER:Collectors finanschef lämnar efter nio månader

Öka lönsamheten

Han skulle få det delikata uppdraget att öka lönsamheten och skära i kostnader från augusti, då han tillträdde. Onekligen en uppgift som ställer krav.

ANNONS

– Jag hade följt Collector ganska nära de senaste två åren och även köpt aktier i bolaget privat, innan det här ens var påtänkt. För mig var det aldrig någon tvekan, jag behövde aldrig läsa på om bolaget utan jag hade en hygglig bild av Collector innan jag började, säger Martin Nossman som nu varit vd i två månader.

Fastighetsmagnaten Erik Selin sitter som vice ordförande i styrelsen, äger genom Balder 44 procent av aktierna i bolaget, och initierade avskedet av Liza Nyberg.

– Ibland är det inte en "perfect match" och då måste man ändra på det. Liza Nyberg och Collector var inte den optimala lösningen, sa Selin i en längre intervju med GP i somras.

Erik Selin är vice styrelseordförande i Collector och via sitt fastighetsbolag Balder störste ägare i Göteborgsbanken. Martin Nossman om Selin: "Det är som alla vet en briljant affärsman. Jag har enormt stort förtroende för honom. Dessutom är han en väldigt trevlig, omtänksam och en otroligt ödmjuk person."
Erik Selin är vice styrelseordförande i Collector och via sitt fastighetsbolag Balder störste ägare i Göteborgsbanken. Martin Nossman om Selin: "Det är som alla vet en briljant affärsman. Jag har enormt stort förtroende för honom. Dessutom är han en väldigt trevlig, omtänksam och en otroligt ödmjuk person." Bild: Thomas Johansson

Martin Nossman vet att ett tungt ansvar vilar på hans axlar.

– Det är klart man känner press att leverera. Det finns ju aktieägare och olika intressenter som ställer krav på att vi ska ha bra tillväxt och lönsamhet. Där har jag det yttersta ansvaret. Jag känner ingen stress, men jag känner press och framför allt en vilja att leverera, säger han.

Vad ska du skruva på då?

– Egentligen ser jag ingen förändring framför mig i form av strategi. Jag ser en extrem potential i varje befintlig produkt. Men också vad gäller geografin är vi långt från klara, vi ska bredda oss och utveckla fler produkter.

ANNONS

Bli bättre på befintlig nisch är alltså huvudfokus. Collector Bank står på flera ben där man främst erbjuder lån och betallösningar till privatpersoner och företag.

Snabba puckar

Liza Nybergs företrädare Stefan Alexandersson sa i en intervju med Affärsvärlden att Nyberg var för "bunden till Excel" och att han förstod att hon inte skulle fungera för uppdraget. Collector beskrivs som entreprenörs- och innovationsdrivet med korta beslutsvägar och "full fart". Erik Selin och Lena Apler är vana med snabba puckar och tar beslut med magen, något som tilltalar även den nytillträdde vd:n.

– Jag är inte den som håller på i Excel för mycket. Ja, det kanske är magkänsla. Magkänsla för mig är summan av erfarenheter, det blir ingen långbänk från mig. Det kan jag säga, säger Martin Nossman.

Sjunkande aktiekurs

Aktiekursen har mer än halverats sedan toppen i slutet av 2015 och köps i dag för drygt 60 kronor. En uppförsbacke Nossman är beredd att bestiga.

– Vi ska leverera det vi har sagt. Juni (Q2-rapporten) blev bättre och det är väldigt viktigt att visa att Collector är igång igen. Vi ska fortsätta öka intäkterna och hålla koll på kostnaderna, säger han och medger att Collector till viss del varit "ur spår" det gångna året.

ANNONS

Hur stort mandat har du att bygga ditt eget lag?

– Utan att gå in på detaljer kan jag säga att laget nästan är klart. Vi har gjort lite förändringar kring säljansvar och andra nyckelfunktioner. Mitt "Dream team" är nästan fullsatt, säger Martin Nossman.

På torsdagen förra veckan blev en pusselbit officiell. Sofia Brax ansluter som ny chef för HR och hållbarhet i bolaget.

Collector:

Collector Bank startades 1999 av Lena Apler och Johan Möller, vilka båda har bakgrund från arbete med nödlidande krediter från sin gemensamma tid på Securum, ett bolag som bildades på regeringens initiativ under finanskrisen i början av 1990-talet.

Under de första åren var Collector Bank endast verksamt inom hantering av nödlidande krediter, ett ”mini-Securum”. Från 2003 valde Collector Bank en ny inriktning och utvecklades till ett kreditmarknadsbolag som erbjuder egna produkter mot kunder.

Bolaget har kontor i Göteborg (huvudkontor), Stockholm, Helsingfors och Oslo. Koncernen består av moderbolaget Collector AB, helägda dotterbolaget Collector Bank AB där den huvudsakliga verksamheten bedrivs, Colligent Inkasso AB och Colligent Norge AS med uppdragsverksamhet och inkasso samt Collector Ventures med investeringar i Fintech.

Collector AB är noterat på Nasdaq Stockholm.

Martin Nossman är vd sedan 1 augusti 2018.

Största aktieägare (30/6):

Fastighets AB Balder - 44,07 %

StrategiQ Capital AB - 12,72 %

Ernström Finans AB - 5,36 %

Swedbank Robur fonder - 4,83 %

Helichrysum Gruppen AB - 3,82 %

Källa: Collector

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS