Vikingar sprang genom is och eld i Slottsskogen

ANNONS
|

Hon var första kvinna att gå i mål och passera sista hindret, strängar med 10 000 volt i. Tävlingen Tough Viking är en åtta kilometer lång extrem hinderbana som anordnades för andra året i Slottsskogen.

Drygt 40 minuter efter att den första startgruppen startat gick Konstantin Avramidis från Tyresö i mål som vinnare. Han tävlar professionellt i sporten och hade målsättningen att vinna. Strax efter målgång skakade han, som de flesta deltagarna, av köld efter att ha gått igenom hindret isbadet.

- Tjusningen ligger mycket i utmaningen, det är en sorts nära döden-upplevelse för många. En kombination av det farliga och roliga fast det är egentligen en lek, säger han.

ANNONS

- Känns roligt att vinna, även om det är påfrestande. Det är utmanande att leverera, jag har högt ställda krav på mig. Men först i mål vinner och man tar ut sig till max.

Hindren är framtagna tillsammans med den svenska militären, specialister inom kustjägarkompaniet. I år är loppet tuffare då det både är längre och med fler hinder, totalt 23 stycken. Tävlingen är enkel, snabbast runt banan vinner.

Karin Karlsson, från Tjörn men nu mer boende i Göteborg, fick direkt efter målgång uppsöka vårdtältet.

- Jag dök ner i isvaken, det kanske inte var så smart, säger hon och ler.

Trots de många extrema hindren är det inte många av deltagarna som skadar sig enligt grundaren av Tough Viking, David Klint.

Tanken är att det ska vara utmanande för alla men samtidigt att man ska kunna ta sig igenom det. Det farligaste är att man kan slå sig när man är trött och ramlar. Men vi vill att det ska vara läskigt, det ska kittla, säger han.

Tävlingen lockade även i år storpublik och mest publik lockade start och målgång vid Linnéplatsen samt den 5,4 meter höga rampen.

- Målet var att klara av rampen och det gjorde jag, säger en glad Karin Karlsson.

ANNONS

- Jag sprang runt loppet och skrattade, tycker det är så roligt. Folk skriker och hejar på en och samtidigt som tjusningen är att alla kan köra.

Såväl eliten som motionärer deltog under dagen och trots att det är en tävling hjälper många deltagare varandra genom eller över hindren. Vid rampen var det många som fick en hjälpande hand upp. Av de 4 000 föranmälda deltagarna var cirka 40 procent kvinnor. Sporten, obstacle race, har växt ordentligt i Sverige de senaste åren och delar av tillväxten tror David Klint ligger i nyhetens behag.

- Jag tror delvis att det är populärt för att det är något nytt. Många har bara sprungit tidigare och nu kommer det här. Samtidigt får man springa på världens högsta ramp, åka långa rutschbanor och röjdykning, säger han.

ANNONS